Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

„Svéd húsgolyók” vegánul, mustármártással és krumplipürével

   
A képeken látható étel gyors, olcsó, gluténmentesen elkészíthető, mindennapos vacsora vagy ebéd étel.

Nem régen jártunk az IKEA-ban és az étteremben láttuk, hogy szinte minden második ember svéd húsgolyót eszik krumplipürével. Azóta gondolkodtunk rajta, hogy elkészítjük a vegán változatát úgy, hogy egyszerű legyen elkészíteni, kevés hozzávalóból is ízletes, egészséges és laktató legyen.

Mi kimondottan a vegán változaton gondolkodtunk, de természetesen a nem vegánok számára elkészíthető tojás hozzáadásával is.

A mustáros szósz nagyon finoman egészíti ki az amúgy is finom kis golyóbisokat, de akár magában is bekapkodhatunk belőle néhányat. A gombócok strapabírók, ételes dobozban szállíthatók, a munkahelyre is magunkkal vihetjük, salátákkal ehetjük, még melegíteni sem kell.

Mi serpenyőben, olajon sütöttük ki, szinte alig vesz fel zsiradékot, a képeken az alátét papíron látszik is, hogy alig olajosak. Kisüthetjük azonban sütőben is, ez esetben a papírral bélelt tepsiben fújjuk le őket pici olajjal.

Hozzávalók 2 személyre, 18 gombóchoz

1/2 bögre vöröslencse / zöld vagy barna lencséből is elkészíthető
2 evőkanál rizsliszt
1-2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál fokhagymapor
bármilyen zöld vagy őrölt fűszer, mi csak egy kevés füstölt paprikát és köményt tettünk hozzá
esetleg növényi tej vagy a főzőlé a hígításhoz / nem vegánoknak 1 tojás



Hozzávalók a mártáshoz

1 bögre növényi tej, mi a szokásos kókusztejet használtuk
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 nagy evőkanál mustár
1 facsarásnyi citrom / almaecet is megfelel
1 kávéskanál szirup vagy méz (el is maradhat)
himalája 

1-2 dl étolaj a sütéshez (a serpenyő méretétől függően)

Hozzávalók a krumplipüréhez

5 közepes krumpli
1/2 – 1 bögre növényi tej vagy növényi tejszín


Elkészítés

1. A lencsét mossuk meg és főzzük meg. A vöröslencse hamar fő, 5-10 perc alatt már kész is.
2. Szűrjük le a lencsét, a főzőlevet tegyük félre.
3. A lencsét és minden hozzávalót tegyünk az aprítógépbe és kissé aprítsuk össze, de ne pépesre, ha nehezen vinné a gép, adjunk hozzá a lencse főzőlevéből vagy kevés növényi tejet. Nem okvetlen szükséges ehhez a művelethez a gép, a kezünkkel is összegyúrkászhatjuk. Jól formálható masszát kell kapjunk.
4. 1 ujjnyi olajon, közepes lángon süssük a golyócskákat. Könnyen sülnek, nem esnek szét, ha az alja megpirult forgassuk meg az olajban.
5. A mártáshoz forraljuk fel a tejet és kevés vízben vagy növényi tejben feloldott keményítővel habarjuk be. Várjuk meg, amíg besűrűsödik és vegyük le a tűzről. Adagoljunk hozzá mustárt, sót, ha szeretjük picit édesen, akkor egy kanálka szirupot vagy mézet.
6. A főzési gyakorlatunknak megfelelően készítsünk krumplipürét.
7. Tálaljuk.

Jó étvágyat!





A „Svéd húsgolyók” vegánul, mustármártással és krumplipürével hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.