Akik figyelemmel kísérik az oldalunkon megjelenő recepteket, ételkészítési javaslatokat tudják, hogy már többször próbálkoztunk vegán „sajtok” készítésével. Igazság szerint a tejből készült sajtok házi körülmények között nehezen utánozhatók, pedig ez sok növényi táplálkozású ember igénye lenne. Ma már az üzletekben többféle is kapható, kicsit gumiszerűek, rettenetesen hamar kiszáradók, nem „olvadósak”. Úgy döntöttünk, hogy mielőtt a drága oltóporral készíthető növényi sajtokkal próbálkozunk, teszünk még egy kísérletet.
Sok külföldi és magyar gasztrooldalt is átböngésztünk; a receptek a hozzávalók tekintetében szinte azonosak, illetve vannak kesudió és vannak szója alapúak. Mi most a kesudiót preferáltuk, tudván, hogy a növényi táplálkozást vagy vegán életmódot folytató olvasónk közül is többen elutasítják a szójafogyasztást.
Igyekeztünk az ízeket, ízesítést, a „sajt” állagát, megjelenését a saját ízlésünkhöz formálni. Reméljük nektek is ízleni fog.
Egy jól szeletelhető, jó ízű, kissé füstös kenyérfeltétet készítettünk. A receptben leírt hozzávalókból egy jókora, szép kerek „sajt” lesz, akár több étkezésre is elég.
Folytatjuk a kísérletezést, illetve a ti ötleteiteket és receptjeiteket is szívesen fogadnánk segítségül újabb növényi sajtpótló ételek, kenyérfeltétek kidolgozásához.
A szeletelhető kesusajt hozzávalók
1 bögre (2,5 dl) áztatott kesudió / napraforgómaggal is működik4 evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
3 evőkanál étkezési, inaktív élesztőpor
2 evőkanál olívaolaj / rizsolaj / szőlőmagolaj / napraforgóolaj
1 evőkanál miso (elhagyható)
1/2 citrom leve
1 púpozott mokkáskanál fokhagymapor
1 lapos teáskanálnyi só
2 deciliter víz / vagy rizstej
1 fél kaliforniai paprika kis kockákra vágva / más zöldség: főtt borsó / csemegekukorica, áztatott aszalt, csíkozott paradicsom, de akár mazsola is lehet
1 evőkanálnyi füstölt paprika a burkoláshoz
1 evőkanál pizzafűszer a burkoláshoz
folyékony füst az átfújáshoz
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A szeletelhető kesusajt füstös és zöldfűszeres bundában elkészítése
1. A kesudiót áztassuk be egy éjszakára vagy 1 órányi időre forró vízbe.2. Szűrjük le az áztatóvizet a kesudióról.
3. A zöldségeket kivételével minden hozzávalót tegyünk bele a turmixgépbe és alaposan, szép simára turmixoljuk össze.
4. A megturmixolt folyadékot tegyük bele egy serpenyőbe és főzzük fel. A választott zöldséget vagy aszalt gyümölcsöt is most tegyük hozzá és főzzük besűrűsödésig együtt a masszával.
Egészen addig kavargassuk és főzzük, amíg szinte tésztaszerűen összeáll. (1-2 perc)
5. A formázóedény belsejét fújuk be folyékony füsttel és helyezzük bele a sajtmasszát.
6. Tegyük hűtőbe és a kihűlés után a képen látott módon az egyik felét hempergessük pizzafűszerbe, a másik felét füstölt paprikába.
Jó étvágyat!
A szeletelhető kesusajt füstös és zöldfűszeres bundában recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA SAJTOK | KENYEREK | NÖVÉNYI FEHÉRJÉK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA