Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Tahini, a szezámpaszta. Ha szereted a szezámmagot, a tahinit imádni fogod!

tahini pirított és finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra, és elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.

Készülhet hántolt vagy hántolatlan szezámmagból - előbbit a Közel-Keleti konyha alkalmazza, az utóbbi a kínai, koreai és japán ételek kedvelt összetevője. A hántolatlan változatnak magasabb a tápértéke, viszont keserűbb az íze.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló ahhoz, viszont nagy előnye, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini kitűnő ásványi anyag forrás: réz, magnézium, kalcium és cink található benne, emellett magas a rosttartalma és gazdag B1 vitaminban. A szezámmag több fitoösztrogén vegyületet (ún. lignánt) is tartalmaz.
Üvegben a tahini tetejét olajréteg fedi, ez csak a rostosabb szárazanyagtól különváló szezámolaj. Felhasználás előtt össze kell keverni. A tahinit tároljuk a hűtőszekrényben! Mivel nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, érzékeny a fényre és a hőre.
A Közel-Keleten gyakran fogyasztják egyszerű tahina szószként: vízzel, sóval, citromlével és tört fokhagymával elkeverve. Főtt és péppé zúzott csicseriborsóval a rendkívül népszerű hummus egyik alapanyaga, míg mézzel és/vagy cukorsziruppal a halva nevű édesség fő alkotója. Sós és édes ételek receptjeiben egyaránt megtalálható.
A számos egészséges tápanyagot tartalmazó dióízű szezámpaszta, a tahini, sokféleképpen fogyasztható.
A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve építhetjük be étrendünkbe, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük.
A tahiniből salátaöntet is készíthető, mely finom, krémes állagú, és a majonézben található telített zsírsavaktól mentes. Elkészítése: keverjünk össze 2 evőkanál tahinit és ugyanannyi borecetet, majd adjunk hozzá 2-2 teáskanál mustárt és szójaszószt. Fokozatosan keverjünk hozzá elegendő vizet, hogy az öntet eléggé folyékony legyen. A szezámos dresszing kitűnően passzolhat bármely burgonya- vagy tésztasalátához.
A tahini kenhető pirítósra és szendvicsekre is. Mézzel is érdemes kipróbálni!
A burgonyapüréhez adott vaj egy részét helyettesíthetjük tahinivel, így csökken benne a telített zsírsavak aránya.
Ha pirított zöldségeket készítünk, sütés előtt forgassuk meg őrölt római köményben, korianderben és oregánóban. Tálaljuk tahinis-joghurtos mártogatóval: ehhez keverjünk össze fél pohár joghurtot, ugyanannyi tahinit, nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, és ízesítsük egy teáskanál paprikával.
2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiség található benne thiaminból, magnéziumból, forszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védhetik a szív- és érrendszer egészségét.
A tahini tartalmaz olyan vegyületeket (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkenthetik a koleszterinszintet. 
A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.
Tahini receptötletek