12 tojásfehérje várt feldolgozásra. Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy 4 tojásfehérje feldolgozásából körülbelül 12 dkg totu, tojásfehérje túró keletkezik, tehát a 12-ből nagyjából 36-40 dkg. El kellett döntenünk, hogy ebből a nagyobb mennyiségű totuból mit készítsünk.
A totu nagyon sokféle étel alapja lehet. Lényegében, amire a tehéntejből készült túró jó, arra a totu is alkalmas. Maga a totukészítés ötlete is a paleolit módon étkezőktől ered, legalább is mi tőlük tanultuk. Azoknak, akik nem fogyasztanak tehéntejet – vagy elvből vagy egészségügyi okok miatt – ideális, a túrót pótló élelmiszer.
Nem mellesleg említenénk meg, hogy az így elkészített totutúró – még 40-45 forintos tojásárral kalkulálva is – lényegesen olcsóbb, mint a bioboltokban kapható, ahol is teljes megdöbbenésünkre egy kis vajasdoboznyi (10 dkg) totu 800 forintnál többe kerül.
Mi most a totu elkészítése után, vagyis a totunkból totukőrözöttet és totutejfölt készítettünk, de lehetett volna belőle palacsinta vagy süteménytöltelék, krémtúró, puding, túrós csusza is.
Készítettünk tojásfehérje lepényt is, de ehhez nem totut, hanem magukat a tojásfehérjéket használtunk. Először ennnek az elkészítését mutatjuk be.
Tojásfehérje lepény
Hozzávalók
4 tojásfehérje kell egy átlagos serpenyőhöz/tojáslepényhez
1 fél evőkanál kókuszzsír vagy két evőkanál étolaj
1 mokkáskanál só
1 nagy csipet bármilyen zöld vagy szárított fűszer (mi szárított medvehagyma-levelet használtunk)
1 csipet bármilyen fűszer, amit szeretünk (mi őrölt köményt használtunk)
Bármilyen töltelék, amit szeretnénk, (mi egyszerűen ecetes, fokhagymás lébe forgatott spenóttal töltöttük, de lehet gomba, zöldség, bármi).
Elkészítés
1. A serpenyőben az olajat/kókuszzsírt melegítsük fel.
2. A tojásfehérjéket egy kicsit, de csak egy kicsit verjük fel.
3. Ha elég meleg a zsiradék, öntsük bele a fehérjéket. Rövid ideig süssük, de aztán vegyük le a lángot és süssük a lepényünket addig, amíg az alja kicsit megbarnul és a teteje már nem folyós.
A lepényt csak az egyik oldalán sütjük, nem fordítjuk meg.
4. A megsült lepényt csúsztassuk/fordítsuk egy tányérra úgy, hogy a fehér része legyen alul.
5. Töltsük meg, tekerjük fel.
Totu elkészítése
Hozzávalók
8 tojásfehérjét használtunk
2-3 citrom leve
1 mokkáskanál só
Elkészítés
1. Egy nagy lábasban 3-4 liternyi vizet forraltunk, a vízhez 3 citrom kifacsart levét adtuk (jó 3 evőkanál ecet is). Kóstoljuk meg, legyen jellemző a savanykás íz. Mivel mi tudtuk, hogy sós ételeket fogunk a továbbiakban készíteni belőle, adtunk hozzá egy kávékanál sót is.
2. A tojásfehérjéket egy picit, csak úgy ímmel-ámmal összekevertük, ici-picit habosra.
3. Mikor a víz felforrt, keverés mellett beleöntöttük a fehérjéket. Megvártuk, amíg a víz újra felforrt és a tojásfehérjéből a fehérje túrószerűen kicsapódik. 2 percnyi ideig még főztük, aztán sűrű szövésű szitán átszűrtük és nagyon alaposan kinyomkodtuk belőle a főzővizet.
A kiszűrt fehérje teljes mértékben hasonlít megjelenésre a túróhoz.
25 deka totunk lett.
Totukőrözött

Hozzávalók
15-20 dekányi totu
1/3 doboz, körülbelül 8 dkg bio margarin
1 fej lilahagyma
1/2 kávéskanál kömény, pici bors
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál csilipaprika
1/2 mokkáskanál füstölt paprika
1 kávéskanál őrölt piros paprika
(bármi, amit a kőrözöttben szeretünk)
Elkészítés
A margarint keverjük ki habosra, adjuk hozzá a totut, utána egyenként a többi hozzávalót.
Totuból készült tejföl
Hozzávalók
5-10 dkg totu
1 dl víz totu főzőlevéből
2-3 evőkanál semlegesebb ízű étolaj
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze.
Használjuk tejfölként.
Jó étvágyat!


A tojásfehérje felhasználása: lepény, kőrözött, tejfel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.