Ez a történet úgy kezdődött, hogy a környezetünkben lévő fiúk kicsit megunták a reggeli zabkását. Valami sósat szerettek volna, kenyeret megkenve, rajta felvágott szeleteket paprikával, paradicsommal. Valami kolbászfélét, csak ne húsból…
Megpróbáltuk, nem bántuk meg.
Hozzávalók 6 vegán kolbászrúdhoz
1 bögre (2,5 dl) búzasikér (szejtánpor)
1/2 bögre főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
1/2 bögre víz
2 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanál tahini
2 evőkanál miso
1 kávéskanál őrölt piros paprika
1 mokkáskanál csilipaprika (ha szeretjük a csípőset)
1 kávéskanál őrölt, szárított paradicsom (el is maradhat)
1 kávéskanál vöröshagyma por
1 kávéskanál fokhagymapor
3 evőkanálnyi inaktív élesztőpor vagy sörélesztő pehely
1 evőkanál sansa olívaolaj
1/2 kávéskanál só / ízlés szerint
A páclé hozzávalói:
1 evőkanál folyékony füst
vagy / és
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék
Adhatunk hozzá még szójaszószt, illetve fűszerezhetjük csípősebbre, fokhagymásabbra is.
Technikai hozzávalók:
2 darab boltban vásárolt sütőzacskó, nyolc részre vágva
Cérna a kolbászok végének bekötéséhez
Párolóedény, ha van ilyenünk
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A vegán kolbászok elkészítése
1. A búzasikér és a pácoláshoz szükséges hozzávalók kivételével mindent tegyünk a turmixba és keverjük alaposan össze.
2. A turmixot öntsük át egy tálba és adjuk hozzá a búzasikért. Nagyon, nagyon alaposan keverjük össze a folyadékkal; ha túlságosan sűrűnek érezzük, evőkanalanként adjunk hozzá még vizet, ha túlságosan híg lenne – ami nem valószínű – szórjunk még hozzá 1 evőkanálnyi búzasikért.
Jól gyúrható, lágy, nem ragadós masszát kell kapnunk.
3. A masszát osszuk 6 nagyjából egyenlő részre és sodorjunk belőlük kolbászkákat. Több darabra is oszthatjuk, ha kisebb kolbászokat szeretnénk.
4. 2 darab, boltban vásárolt, celofánszerű sütőzacskót negyedeljünk el, vágjuk fel őket 8 darabra, ezekből most hatot fogunk elhasználni.
5. A celofánokat terítsük ki és helyezzük az egyik szélükre a kolbászokat.
Amennyire csak tudjuk, szorosan tekerjük bele a kolbászokat a celofánba úgy, hogy több réteg is borítsa őket körben.
6. A celofánok két végét csavarjuk össze és cérnaszállal kössük be.
7. A pároló edényben vagy egy nagy lábasban főzzünk fel legalább 3 liter vizet.
8. A becsomagolt kolbászokat főzzük ki gőz fölött 75-80 percig.
Vagy egyszerűen dobjuk a főzővízbe - ha jól becsomagoltuk a kolbászokat nem fognak a celofánból kibomlani - és főzzük a vízben 75- 80 percig.
Mi mind a két elkészítési módot, a gőzölést és a főzést is kipróbáltuk. A vízben főtt kolbászok puhábbak és szerintünk kellemesebb állagúak lettek, de ehhez valóban jól be kell csomagolni a kolbászmasszát.
9. A főzés után tekerjük ki a kolbászokat a celofánból és tartóztassuk meg önmagunkat, ne vágjuk fel, ne kóstoljuk meg a kolbászkáinkat. Egyrészt mert hidegen a legfinomabbak, másrészt mert most következik a pácolás.
10. Folyékony füstből és nagyon kevés vízből készítsünk páclét és forgassuk meg benne a kolbászokat. Tegyük ki őket rácsra száradni, száradás után újra forgassuk meg őket a páclében. Ezt többször is megismételhetjük.
Kevés vízben feloldott folyékony füst és BBQ fűszerkeverék oldatában is megforgathatjuk a kolbászokat, akár többször is.
Nem fogtok csalódni, nagyon finom!
Jó étvágyat!
A vegán kolbász recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA