Leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a lencsét. Nekünk a vöröslencse az egyik kedvencünk. Azon túl, hogy nagyon egészséges, könnyű vele bánni, nem okvetlen kell áztatni főzés előtt, hamar megfő, ha semmi ízesítőt nem tennénk bele, akkor is finom, tápláló étel lesz belőle.
Az, hogy ilyen jó ízű, nem mindennapi, tojás nélkül is elkészíthető palacsinta sül belőle, minket is nagyon meglepett. Kétszer is megsütöttük egymás után, hogy valóban biztosak legyünk a nektek tolmácsolt recept helyességében. Süssétek meg bátran, ha az elkészítéshez adott tanácsokat megfogadjátok, problémamentesen süthető, megfordítható, feltekerhető palacsintákat tudtok és reméljük fogtok is sütni.
Kétféleképpen is elkészítettük. Szárazon, kávédarálóban megőrölt lencséből és egy éjszakára beáztatott, turmixolt lencséből is. Mind a kettő jól működik, bármelyik megoldást választjátok is. Az áztatott lencséből turmixolással készült palacsinták puhábbak, lágyabbak, vastagabbak, a száraz őrleményből készültek ropogósabb szélűek, vékonyabbra és nagyobbra süthetők, nagyon könnyedén megfordíthatók.
Mivel kereskedelmi forgalomban nem könnyen kapható vöröslencse liszt, azt gondoltuk, hogy a lencse sem keményebb, mint a pörkölt kávé, ha azt megőrli a kávédaráló, a lencsével is egészen biztosan elbír. Fél bögre őrleményből / lisztből 4 nagy palacsinta süthető, ennyiért még csak agyon sem kell kínozni a darálót.
A receptben mind a két elkészítési módot leírjuk.
Hozzávalók 4 db száraz lisztből készülő palacsintához
1/2 bögre lisztté őrölt vöröslencse
1-1.5 bögre növényi tej / esetleg víz, annyi, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen a massza
Himalája só
1 lapos kávéskanál fokhagymapor
bármilyen fűszer, amit szerettek, amit a lencséhez el tudtok képzelni (mi nem fűszereztük)
olaj / kókuszsír a sütéshez
Elkészítés: A fentiekből turmixoljatok palacsinta sűrűségű tésztát
Hozzávalók az áztatott lencséből készülő változathoz
1/2 bögre vöröslencse egy éjszakára beáztatva
1 evőkanál tápiókaliszt
Himalája só
1-1.5 bögre növényi tej / esetleg víz, annyi, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen a massza
1 lapos kávéskanál fokhagymapor
bármilyen fűszer, amit szerettek, amit a lencséhez el tudtok képzelni
olaj / kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés: A fentiekből turmixoljatok palacsinta sűrűségű tésztát.
Sütési tanácsok:
A tápiókalisztes palacsintatésztát hagyni kell 15-20 percet állni.
Mindkét féle palacsintát jól kiolajozott, meleg serpenyőbe kell adagolni és lassan, takarék lángon sütni, sütés közben nem kell feszegetni. Amikor a széle látványosan sülni kezd, picit megbarnul, akkor kell a széleket fellazítani és megfordítani a palacsintát.
A palacsintatésztát a serpenyő közepére téve, a serpenyőt lassan körbeforgatva lehet szétteríteni, de lehet egy evőkanál hátlapjával is szétteríteni / szétkenegetni a kívánt nagyságúra.
A száraz őrleményből készített tésztából akár serpenyőnyi nagyságú palacsinta is süthető. Az áztatott lencséből készült tészta ne töltse ki teljesen a serpenyő alját, mert a kisebb / közepes nagyságú könnyebben megfordítható.
A palacsintákat kapros tökkel töltöttük. Elkészítését lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/bulgur-kapros-tokkel-recept
A palacsinták tetejére kesudiós szószt (növényi sajtszószt) készítettünk.
Hozzávalók
1/2 bögre kesudió
1 evőkanál inaktív élesztő / sörélesztő
Himalája só
1/2 kávéskanál fokhagymapor
1-2 facsarásnyi citromlé
1/2 bögre (vagy több) növényi tej / víz
Elkészítés: A fentieket turmixoljuk össze.
Jó étvágyat!
A vöröslencse palacsinta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.