Ez az a gyümölcs, ami figyelemre méltó vitamin és ásványi anyag profillal büszkélkedik. A és C vitamin tartalmán kívül kálciumban, vasban, foszforban, káliumban gazdag és egyben kiváló nyomelem forrás. Sokan egy időben méltatlanul nélkülözték ezt az értékes táplálékot, mondván magas gyümölcscukor tartalma miatt hizlal. Ez, azonban téves megállapítás. Az a mondás igaz, hogy minden hizlal, ha sokat eszünk belőle. Még a répa vagy a fejes saláta is.
Tehát egy-egy gyümölcsre rányomni a “hizlal” bélyeget abszolút logikátlan lépés. Tény, hogy a banán fruktóztartalma magas, ám nem ez a fő, hanem a további anyagok listája. Magas rosttartalmának köszönhetően például nem szívódik fel azonnal a benne található cukor, ráadásul ez a szénhidrát értékességében össze sem mérhető mondjuk a kristálycukorral, mert míg utóbbi egy finomított, mérgező összetevő, addig előbbi természetes formájában, a gyümölcs többi értékes komponensével együtt felbecsülhetetlen egységet alkot, ami a szervezet számára tökéletes és abszolút jól kezelhető, emészthető és hasznosítható. Ha már az összetevők kerültek a célkeresztbe, akkor lényeges kihangsúlyozni a banán triptofán tartalmát, ami a szervezet szerotonin előállításában játszik főszerepet. S hogy ez neked miért jó?
Mert a szerotonin többek között a jó közérzet megalapozója, tehát ha bedobsz egy banánt napindításnak, akkor a mosolyod garantálható. A banán chips élvezeti értéke vitathatatlanul magas, ám nemcsak az érzékekre hat pozitívan a fogyasztása, hanem a szervezet számos területére is. A szív- és érrendszer támogatójaként, az emésztés rendezőjeként is ismert, elismert. Sokoldalú felhasználhatóságának hála édességekben, desszertekben remekelhetsz a segítségével, díszítő elemként sem utolsó, de pusztán a markodba zárva is tökéletes tízórait varázsolhatsz belőle. Magokkal, és egyéb gabonafélékkel összekeverve pedig elkészítheted a saját, tejbe vagy joghurtba való müzlidet.