Gluténmentes, így az intoleranciával együtt élők is könnyedén konyhájuk részévé tehetik ezt a hazánkban még kevéssé ismert alapanyagot. A szénhidrát tartalma is jelentős, ám lassan lebomló jellemvonásának, és magas rostkoncentrációjának köszönhetően cukorbetegek pont ugyanolyan nyugalommal fogyaszthatják, mint fogyókúrázók.
Döbbenetes adat, de a quinoa minden esszenciális aminosavat tartalmaz, tehát nem pusztán egy fehérjepótló ételről van szó, hanem annál sokkal többről. Esetében kijelenthető, hogy tökéletes a hús helyettesítésében, mert olyan tápanyag profillal rendelkezik, ami semmilyen szinten sem hiányos. Vitamindús, tápláló összetevő, mely lúgosító hatású. A gabonafélékhez képest a zsírtartalma némileg magasabb, ám telítetlen zsírsavakkal büszkélkedik, melyek elengedhetetlenek a test olajozott működéséhez. Az íze abszolút semleges, ami nagyon jó tulajdonság, ugyanis így sós és édes fogások egyaránt készíthetőek a segítségével.
Pillanatok alatt megfő, tehát nem igényel semmilyen praktikát a tányérba varázslása. Kár lenne kispórolni a levesből, salátából, de teljesen önálló egytálétel is megalkotható a közbenjárásával. A quinoa ár a földön jár, éppen ezért érdemes feltöltened vele a kamrád polcait. Egészséges, finom és sokrétűen felhasználható hozzávalóról van szó, mely dél-amerikai származású. Milyen érdekes, hogy az inkák úgy vélték, ez a magok anyja. A régi népek a “mag” kifejezést ősi, forrás jelentésekkel is használták, így már mindjárt beszédesebb ez a keresztelő.