Számos jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns. A benne lévő sesamol csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat, valamint ellensúlyozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását.
A szezámolaj gazdag forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak - köztük az omega-3-nak, az omega-6-nak és az omega-9-nek.
A szezámmag olajában jelentős mértékű lecitin található. A lecitin fontos szerepet tölt be az idegrendszer, az agy, a máj, az epe működésében, a magas vérzsír és koleszterin értékek csökkentésében.
Nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz - vasat, nikkelt és mangánt. Vitamintartalmát tekintve főleg az E-vitamint kell kiemelni.
A szezámolaj nagyon gazdag linolsavban, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Kutatások kimutatták, hogy jótékony hatása van a vesére és a szívre. Emellett fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában, és hatékony a kiszáradt bőr ápolására.
A szezámolaj képes csökkenteni a fogínygyulladást, valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése. Az olaj gargalizálása a torok fertőzéseinek kezelésében segíthet.
Csökkentheti a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.
Külsőleg használva bőrregeneráló, szépítő hatású. Az ájurvéda egyik legkedveltebb masszázsolaja, intenzív hatású a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír, s így juttatja hatóanyagait mélyen a bőrbe.
Hidratáló hatású. Nagyon jó hatással van a száraz bőrre, pikkelysömörre és az ekcémára. 40 százalék linolénsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a bőrön található bakteriális fertőzéseket, gyulladásgátló, enyhítheti az ízületi problémákat, pattanásos bőr ápolására is kiváló. Leégés után csillapítja a bőr égő érzését.
A szezámolaj konyhai felhasználása
A kínai konyha előszeretettel használja a szezámolajat olyan ételekhez például, mint az édes-savanyú mártás, a kínai sült rizs vagy pirított tészta. Felhasználható növényi krémekhez, avokádó- vagy padlizsánkrémhez. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, krémlevesekhez is remekül passzol az egészséges olaj.
Mivel erősen hőérzékeny, ezért sütésre nem alkalmas, kerülni kell a hosszas vagy magas fokú hőhatást, sőt, legszerencsésebb a már elkészült ételbe belekeverni.