A kisszemű magvakat általában elég 4-8 órán át áztatni, a nagyobb szeműeket akár 48 órán át is áztassuk. Néhányszor - amikor arra járunk - egy szűrőben öntsük le az áztatóvizet és cseréljük újra. A magok áztató vizét soha ne használjuk fel.
A felhasználás vagy visszaszárítás előtt alaposan öblítsük le a magokat.
Miért is érdemes áztatni a magokat?
A bennük található fitinsav miatt, ami a magvakat gátolja az idő előtti kicsírázásban. A különböző kutatási eredmények során megállapították, hogy az elfogyasztott fitátsav gátolja a magvakban egyébként magas arányban megtalálható hasznos tápanyagok felszívódását.
Az áztatás során a magvak és diófélék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, ami lebontja a fitinsav tartalmat.
Ezzel lehetővé téve, hogy a magvakban lévő, szervezetünk számára fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk hasznosítani.
A beáztatott magvakat az áztatás után azonnal felhasználhatjuk, de nagyon alacsony hőmérsékleten vissza is száríthatjuk azokat a sütőben vagy aszalóban. Ha sütőben szárítjuk, tekerjük a hőmérsékletet alacsonyra és egy kicsit hagyjuk is nyitva a szárítás alatt a sütő ajtaját. A visszaszárított magok sokáig elállnak és, ha egyszerre nagyobb adagot készítünk, mindig rendelkezésünkre állnak.
Magok a bulkshop.hu webáruházban