Ez a fekete leves nem olyan fekete leves, amit képletesen büntetésként kapunk, hanem olyan, ami egészen biztosan a javunkat szolgálja, megfiatalodhatunk tőle, később köszönt ránk az őszülés, immunrendszerünk is erőre kaphat tőle, rendkívüli szolgálatot tesz betegségek utáni lábadozáskor, hála a fekete szezámmagban rejlő ásványi anyagoknak, vitaminoknak rostoknak.
Kicsit bizarr megjelenése ellenére – mélyszürke színű – nagyon finom, édes, amely könnyen elkészíthető, hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. Egy leves, de bármilyen étel esetében is furcsa lehet a „fekete” szín, de a mákról és a chia magról, a fekete rizsről is kiderült már, hogy minél feketébb a külleme, annál értékesebb a beltartalma.
A recept nem eredeti ötlet, a kínaiak ugyanis már sok száz éve készítik ezt a levest, jótékony, öregedést gátló hatása miatt. Ezt az autentikus kínai receptet igazítottuk a Bulkshop által forgalmazott alapanyagokhoz, kicsit átalakítva, de nem meghamisítva készítettük el, amelynek az ízével és az állagával is elégedettek voltunk, szeretettel ajánljuk nektek is kipróbálásra.
Bármilyen mennyiségben elkészíthetjük, akár egy nagyobb vendégség alkalmával is, különleges, meghökkentő, sikert hozó érdekességként.
Bármekkora adagot készítünk is belőle, tartsuk be, hogy a fekete szezámmag mennyiségéhez viszonyítottan fele annyi rizst használjunk a sűrítésre, annyi növényi tejjel hígítva, ami kellemessé, levesszerűvé hígítja az állagát.
Készítsünk fekete szezámsót is egyúttal, kenyerünkre, ételeinkre szórva különleges ízt és látványt is kölcsönözhetünk ételeinknek. Mi legutóbb az újburgonyás köretünkre szórtuk - petrezselyem helyett - nagyon finom volt.
Az alábbiakban a leves esetében két főre adjuk meg a felhasznált hozzávalók mennyiségét.
A fekete szezámleves hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) fekete szezámmag1/2 bögre rizs
0.5-0.7 liter növényi tej vagy víz
1 csipet himalája só
1-2 evőkanál kókuszcukor / eritriol / cukor, cukorpótló / ízlés szerint
Kóstolgassuk, alakítgassuk az ízeket ízlésünk szerint
A szezámsó hozzávalói
1/2 bögre pörkölt fekete szezámmag1 lapos kávéskanál só (ízlés szerint)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A fekete szezámleves és szezámsó elkészítése
1. Előkészületek:A rizst mossuk meg és néhány órára áztassuk be.
A szezámmagot pirítsuk meg. Nagyon vigyázzunk, mert a fekete magokon nehezen látszik, hogy mikor pirultak meg eléggé. Amikor meghalljuk a jellegzetes pattogó hangocskákat, legyünk résen, sűrűn kevergessük. (Nagyjából 5 perc).
A rizs áztatóvizét szűrjük le.
2. A rizst és a megpirított szezámmagot tegyük a turmixba, öntsük fel annyi növényi tejjel/vízzel, amivel a turmixunk könnyedén elviszi.
3. Egy sűrű szitán nyomjuk át a megturmixolt pépet. Nem szükséges tüllt vagy sűrű szövésű textilt használni, bőven megteszi egy szűrő is.
4. A szűrőben visszamaradó pépet jól nyomkodjuk ki, ízesítsük sóval, esetleg fűszerekkel vagy sziruppal és készítsünk belőle kenyérre kenhető krémet.
5. A szűrőn átnyomott, viszonylag sűrű levesalapot hígítsuk fel növényi tejjel. (Főzéskor még tovább sűrűsödik.)
6. Tegyük fel a tűzhelyre főni, várjuk meg, amíg a rizstől besűrűsödik.
7. Vegyük le a tűzről, hígítsuk tovább, tegyük bele a cukrot, sót.
8. A sóhoz a hozzávalókat őröljük össze.
Nézzétek meg más fekete szezámmag felhasználásával készült receptjeinket is: a termékoldal alján
Jó étvágyat!



A fekete szezámleves és fekete szezámsó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: LEVESEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA