
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma.
Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.
A vega pecsenyezsír hozzávalói
1 púpozott evőkanál kókuszzsír1 bögre (2,5 dl) olaj, lehet olíva, szőlőmag vagy más, amit szeretünk. A képen látható zsír lenmagolajjal készült.
4 evőkanál szezámmag
4 evőkanál napraforgómag
2-4 evőkanál tökmag
1 nagyobb alma
1 nagy közepes fej vörös hagyma
1 kis lila hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mustár
Fűszerek:
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál füstölt paprika (ha van)
1 teáskanál füstaroma (ha van)
1 teáskanál só
Tehetünk bele más fűszereket is, amelyeket szeretünk, a felsoroltak közül el is hagyhatunk, legyünk ötletesek, ízlésünk szerint variáljunk.
A vega pecsenyezsír elkészítése

Míg az alma és a hagyma sül, őröljük meg a magokat.
Ha elég puhának és sültnek ítéljük a hagymát és az almát, zúdítsuk bele az őrölt magokat is az olajba. Folytonos keverés mellett pirítsuk a magokat is egy darabig. Vigyázni kell rá, a magok piruljanak ugyan, de nem szabad leégniük.
Fűszerezzük a receptben felsorolt fűszerekkel. Pár pillanat múlva vegyük le a tűzről.
Hagyjuk állni kicsit, hűljön jó néhány percet. Ekkor keverjük el benne a kókuszzsírt.
Keverjük bele a szójaszószt és a mustárt.
A keveréket botturmix vagy turmix segítségével keverjük homogén masszává.
Tegyük bele a végleges tartójába és a hűtőben hűtsük ki. Hűlés közben néhányszor keverjük fel, hogy a benne lévő magok ne ülepedjenek le az aljára. A massza néhány óra alatt megszilárdul és besűrűsödik.
Fűszersó
Készítsünk magunknak fűszersót is a zsíros kenyerünkhöz. A fűszersó jó szolgálatot tehet levesek, főzelékek vagy más köretek ízesítésénél is.Annak, hogy mit teszünk a fűszersóba lényegében csak a fantáziánk szab határt.
A képen látható fűszersóban az alábbi fűszerek vannak:
A fűszersó hozzávalói

1 evőkanál szárított kakukkfű
1 evőkanál szárított bazsalikom
1 kávéskanál szárított oregánó
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 kávéskanál kurkuma
1 mokkáskanál füstölt só (elhagyható)
1-2 kávéskanál só, attól függően, hogy használtunk-e füstölt sót
A fűszersó elkészítése
A szárított leveles fűszereket kávédarálón őröljük meg.Keverjünk össze alaposan minden hozzávalót.
Jó étvágyat!


A vega pecsenyezsír és fűszersó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA