Leírás
Miért arany mazsola?
Az arany mazsola fehér szőlőszemek aszalásának az eredménye. Nevét az aranyhoz hasonló színéről kapta.A mazsola készítésének legegyszerűbb módja, hogy a szemeket nem szüretelik le a tőkéről, hanem hagyják a tőkén megaszalódni. A másik módja gépi aszalás. Erre a célra is a szőlőszemeket gondosan szüretelik, hogy az apró kis kocsányok ne maradjanak rajtuk. Átmosás és szárítás után aszalógépekkel aszalják.
A mazsola a friss szőlőszem nedvességtartalmának a negyedét őrzi meg.
Az arany mazsola jótékony hatásai
Rendszeres fogyasztása karbantarthatja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, javíthatja a szem egészségét.
Az ásványi anyagok közül sok káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz.
Vitaminok szempontjából a B-komplex, az A-vitamint és béta-karotin tartalmát érdemes kiemelni.
Antioxidáns hatása van, segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben.
A mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek.
Káliumtartalma gátolja a bőrön a ráncok, szarkalábak kialakulását.
Fogyasztása, felhasználása
A mazsola önmagában fogyasztva is nagyon finom, de meleg tej mellé a legfinomabb. Csökkenti az éhségérzetet, a benne lévő gyümölcscukor gyorsan felszívódik. Mazsolával ízesítenek nagyon sokféle süteményt, tortát, töltelékeket, fagylaltokat, pudingokat, zabkását és müzliket.Mazsola termelésben élenjáró országok: Törökország, Görögország, Oroszország, Örményország, Grúzia, Ausztrália, Irán, Kalifornia/USA. Magyarországon a mazsolát a XVI. század óta ismerik.
Összetétel: arany mazsola 98,5%, antioxidáns: kén-dioxid 1%, növényi olaj 0,5%.
Nyomokban tartalmazhat: dióféléket, glutént és szezámmagot.
100 gramm arany mazsola tápértéke:
Energia KJ-ban: 1253Energia Kcal-ban: 299
Zsír: 0,5g
- amelyből telített zsírsav: 0g
Szénhidrát: 79,1g
- amelyből cukor: 59,2g
Fehérje: 3,1g
Só: <1,0g
Receptötletek mazsolával
1, Édes bulgur mazsolával és idénygyümölcsökkel recept
2, Nyers sütemény recept
3, Mákos tészta recept
4, Quinoakása aszalt gyümölcsökkel
5, Bulkshop energiaszelet recept
6, Zellersaláta aszalt gyümölcsökkel és mandulával
7, Szaloncukor recept
8, Mézes puszedli aszalt gyümölcsökkel
9, Kuglóf aszalt gyümölcsökkel
10, Áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs
11, Grízes tészta
12, Panettone - olasz eredetű kalácsféleség
Recept: arany mazsolás zabkása
Az arany mazsolás zabkása hozzávalói:
- 1 csésze zabpehely
- 400 ml víz
- 100 ml tej
- 1 kis darab egész fahéj
- fél marék mazsola
- 30 g mandula
- 1 csipet só
- 3 evőkanál méz
Az arany mazsolás zabkása elkészítése:
Felforraljuk a vizet és lassú tűznél belekeverjük a zabpelyhet, a fahéjat, a sót. Ha már megfelelő sűrűségű, hozzáadjuk a mazsolát, a mandulát, a tejet és a mézet. 1-2 percig még lefedve állni hagyjuk.
tedd a kosárba most és nézelődj tovább Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Pinterest táblánkon további aszalványokat találsz ide kattintva»»»
Cikkszám: 21071