Leírás
Citromsav
A citromsav teljesen természetes konyhai alapanyag. Nagyon sok gyümölcsben, de legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben találhatjuk meg. Előállítása egy svéd kémikusnak, Sheele-nek köszönhető, aki az 1700-as évek végén nyert ki citromból citromsavat. Az élelmiszeriparban ma már nagyon sok készétel dobozán találkozhatunk az összetevők között a citromsavval.
Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva.
A citromsav felhasználása
A házilag készített lekvárok kihagyhatatlan alkotórésze a cukor, vagy édesítőszer, de édességét szabályozhatjuk egy kevés citromsav porral is. Kb. 7 kg gyümölcshöz 1 evőkanál citromsav port keverjünk. Nyers gyümölcsök frissen tartására is alkalmas.
Citromsav hatására a befőttek, lekvárok, szörpök megtartják eredeti színüket, a gyümölcssaláta vagy a sütemények tetején lévő gyümölcs nem barnul meg, Limonádét és teát ízesíthetünk vele.
1 evőkanál citromsav por 10 evőkanál citromlének felel meg.
Citromsav vízkő eltávolítására
A konyhai felhasználáson kívül leggyakrabban a lerakódott vízkő eltávolításához használhatjuk.A háztartásban a citromsavas eljárás a legegészségesebb és környezetkímélőbb módja a vízkő eltávolításának, háztartási gépek esetében is teljes biztonsággal alkalmazhatjuk.
A citromsav kiválóan alkalmas háztartási készülékek (kávé- és teafőzők, egyéb kisgépek) vízkőmentesítésére. Ellentétben az ilyen célra a kereskedelemben kapható szerekkel, nem mérgező, könnyen leöblíthető, és élelmiszerboltban vagy gyógyszertárban az előbbiek árának töredékéért beszerezhető. A hasonló célra használt ecetnél is alkalmasabb, mert az utóbbi íze és szaga hosszabb ideig megmarad a kitisztított készülékekben.
A citromsav az egyik sokoldalúan felhasználható természetes sav. Alkalmazható vízlágyítóként, de természetes tisztítószerként használható a konyhában és a fürdőszobában is. A makacs foltok, zsíros szennyeződések ellen is hatásosan felveszi a harcot. Közben kellemes (főként citromra emlékeztető) illatot hagy maga után a tisztaság és a frissesség mellett. Szőnyeg- és kárpittisztításra is alkalmazható otthon vagy az autóban.
100 gramm citromsav tápértéke:
kcal: 276fehérje: 0
szénhidrát: 0
zsír: 0
Receptek citromsavval
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20013