Leírás
Fahéj őrölt, 250g
Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is – a népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek mellett karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő, ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából.
Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is kiváló fűszere lehet.
A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8–10 m magas, örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is megnő.
A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.
A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik.
Receptek fahéjjal
Márványkeksz
Sütőtöktej
Máktekercs
Gyümölcskenyér helyett
Egyszerű zabkeksz
Alma- vagy más gyümölcsleves
Zabos energiaszelet
Zabkeksz
Grízes tészta
Sütőtökös csokoládés puding
Egyszerű zabmuffin mangókrémmel
Könnyen készíthető beigli
Fekete rizspuding
Tökmézes keksz
Fekete bab brownie
Epres zabsüti
Származás: Vietnám
Cikkszám: 20361