Leírás
Koriander
A koriander a zellerfélék családjába tartozó fűszer-és gyógynövény. Az egész növényt a magjával együtt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, amely a Földközi-tenger vidékéről származik.
A Coriandrum elnevezés a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utal.
A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben több napig is friss marad.
A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag.
Fűszerként enyhén citrusos ízt ad az ételeknek. Felhasználják húsokhoz, mártásokhoz, pácoláshoz, káposztaételekhez, kolbászokhoz, sőt likőr- és sörkészítésben. A cukrozott koriandermaggal az ánizst is szokták helyettesíteni
A magjából nyert illóolaj baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, viszont várandós kismamák számára nem ajánlott. Vérkeringést serkentő hatása miatt külsőleg önmagában illetve reuma, köszvény elleni bedörzsölő szerek fő alkotóelemeként használatos. A szépségápolásban szintén szerepe van ennek a tulajdonságának, különösen a narancsbőr kezelésében eredményes. Fokozza a központi idegrendszer működését, így szorongást, feszültséget oldó hatása van. Egyensúlyba hozza a női hormonháztartást valamint enyhítheti a menstruáció és a klimax tüneteit is. Kiváló méregtelenítő, gombás fertőzések és megfázás esetén is hatékony.
Koriander tea: 2 teáskanál magot 150ml vízzel leforrázunk, 15 percig áztatjuk és leszűrjük. (Lázcsillapító, hurutoldó, fokozza az emésztőrendszer működését a napi többszöri tea fogyasztása)
Receptek korianderrel
Csicseriborsós egyben sültA termék allergéneket (mustárt, szezámmagot, zellert, mogyoróféléket, glutént) feldolgozó üzemben készült.
Cikkszám: 20393