Leírás
A zabpehely jellemzői és fogyasztása
A zabpehely fehérjében, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag. Megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Magas élelmirost tartalma a jó emésztést segíti. A zabpehely glikémiás indexe (ez jelöli a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát) közepes, tehát hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít. Rendszeres fogyasztása jót tesz bőrnek és a hajnak is.
A zabpehelyből leggyakrabban kását készítenek, de igen népszerű müzlikbe, levesekbe, főzelékekbe, süteményekbe keverve is. Tejbe áztatva fasírt is készíthető belőle.
Durvára aprítva a panír közé keverhető.
Egy-egy evőkanál zabpelyhet érdemes szinte bármelyik ételhez, akár egy tojásrántottához is hozzáadni, ugyanis a zabpehely nem engedi, hogy az étel leégjen, letapadjon.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.
Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
A zabpelyhet kiválogatott egészséges zabszemekből állítják elő. A zabszemeket magas hőmérsékleten gőzölik, ezután hengerek között szétlapítják.
Csokis, mogyorókrémes zabpehely szelet recept sütés nélkül
Receptek zabpehellyel
Zabpehelyalapú "nutellaszelet"Nyers, vegán, gluténmentesen elkészíthető zabbrownie
Zabtej, zabtejszín, zabtejföl
Almás, diós pite sütés nélkül
Epres, chia magos, zabpelyhes reggeli vagy desszert
Csokikrém zabtejből
Almás, mákos zabsüti
Zabos energiaszelet
Zabfalatok
Nyers répatorta baracklekvárral
Mákkal töltött alma
Muffin zabpehelyből
Pite narancslekvárral
Zabos, epres sütemény
Zabos, kókuszos keksz
Kölessel töltött karalábé házi készítésű zabtejszínben
Gluténmentes, csokis, kókuszos zabkocka
Vega kolbász és hurka
Reggeli kása gazdagon
Lencsefasírt zöldfűszeres basmati rizzsel
Zabos, cseresznyés sütemény
Teljes kiőrlésű, zabpelyhes, napraforgómagos kenyér karamellizált banánnal
Egyszerű zabmuffin aszalt szilvával
Zabpehely alapú almás pite
Hógolyók
Zabos, kókuszos sütemény csokipudinggal
Almás, diós zabkenyér
Céklatortácska vagy puding
Epres zabsüti
100 gramm zabpehely tápértéke
Energia KJ-ban: 1487Energia Kcal-ban: 355
Zsír: 7,0g
- amelyből telített zsírsav: 1,3g
Szénhidrát: 65,5g
- amelyből cukor: 1,1g
Fehérje: 13g
Só: <0,1g
Recept - zabtej készítése házilag zabpehelyből
Hozzávalók
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze zabkorpa
- 6 csésze víz
Elkészítés
A zabpelyhet szárazon kissé pirítsuk meg, majd a zabkorpával és a vízzel turmixoljuk simára. Öntsük át egy jól záródó üvegbe.
Korpa nélküli változatban, dupla adag zabpehellyel is készülhet.
Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, kókuszreszelékkel.
tedd a kosárba most és nézelődj tovább Kosárba
Cikkszám: 20152