Leírás
A kukoricadara jellemzői
A kukoricadara sárga színét a bőrt szépítő béta-karotin- és B-6 vitamin tartalmának köszönheti. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B3-, C-, E-, és K-vitaminokat is. Említésre méltó a vas-, réz-, cink-, mangán-, valamint kálium-, kálcium-, magnézium-, foszfor- és kéntartalma.A száraz, durvára őrölt kukoricaszemekből készül a kukoricadara. Leggyakrabban kukorica kását készítenek belőle, például tejjel leöntve, de pirított hagymás, juhtúrós változata is közkedvelt. Levesbetétnek - a búzadara galuska mintájára – kukoricadara galuskaként is elkészíthető.
A kukorica ma az egyik legismertebb gluténmentes, lisztérzékenyeknek is javasolt, gabonát helyettesítő alapanyag.
A kukorica mexikói eredete ma már igazolást nyert. Mexikóból és Peruból terjedt el Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Észak-Amerikában, aztán - Kolumbusz közvetítésével - megjelent az európai kontinensen is. Mára az egész világon az alapvető élelmiszerek egyikeként ismerik.
A kukoricával kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy termesztése csak az ember beavatkozása révén történhet, mivel a kukoricaszemek önmaguktól nem tudnak a földre leperegni.
Rövid videó a puliszka és a polenta elkészítéséről
100 gramm kukoricadara tápértéke:
Energia KJ-ban: 1478Energia Kcal-ban: 352
Zsír: 1g
Szénhidrát: 80g
Fehérje: 7g
Receptek kukoricadarával
Fűszeres tofukolbászok gluténmentes bagettelÉdes kukoricapolenta málnazselével
Recept: puding kukoricadarából
Hozzávalók:
- 100 g kukoricadara
- 50 g aszalt gyömölcs (vörös áfonya)
- 500 ml víz
- 4 evőkanál méz
- fél csomag vaníliás cukor
- 10 g vaj
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és folyamatosan keverve szórjuk bele a kukoricadarát. Addig keverjük, amíg az összes vizet felveszi. Ekkor vegyük le a tűzről, forgassuk bele az aszalt gyümölcsöt, keverjük el a mézzel, a vajjal, a vaníliás cukorral. Kisebb tálkákba adagolva hagyjuk kihűlni. A tetejét díszítsük lekvárral, mandulával, dióval. Jól lehűtve a legfinomabb.
Cikkszám: 20532