Leírás
A rozsliszt jellemzői
A rozslisztet elsősorban kenyér sütéséhez használják.
Mivel a rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, nem kel meg annyira a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. Ez ellensúlyozható, ha búzaliszttel vegyesen használjuk, vagy sikért adunk hozzá.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. A teljes kiőrlésű liszt jelentős élelmi rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, és az élelmi rost hiány okozta betegségek kialakulását.
Magas B1 vitamin-, kalcium-, niacintartalma szintén emeli tápértékét.
Mesterséges anyagokat nem tartalmaz.
Mit jelent, hogy egy liszt teljes kiőrlésű?
A gabonaszem minden részét, a héjat, a csírát és a magbelsőt is tartalmazó lisztet nevezzük teljes kiőrlésűnek. Előnye, hogy magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér lisztek. A reformtáplálkozás hívei, diétázók és egyes különleges táplálkozási igényű betegek étrendjének fontos alapanyaga. Készülhet bármilyen gabonából.
Összetevők: teljes kiőrlésű rozsliszt
Allergén információ: glutént tartalmaz
Cikkszám: 20882
Paraméterek
Vegán | Vegán |
TÁPÉRTÉK TÁBLÁZAT | |
100g rozsliszt tápértéke | |
Energia KJ-ban | 1410 |
Energia Kcal-ban | 337 |
Zsír | 1,7g |
- amelyből telített zsírsav | 1,3g |
Szénhidrát | 66g |
- amelyből cukor | 0,2g |
Fehérje | 9,3g |
Só | 0g |