Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

A basmati rizs elkészítése

Hogyan tudsz olyan pergő basmati rizs remeket tálalni, amitől még a vendégsereg szava is eláll? Megmutatjuk! Azért a konkrétumok előtt ismerd meg kicsit közelebbről ezt a finom, sokoldalúan felhasználható Indiából, és Pakisztánból származó élelmiszert. 

A glikémiás indexe, összehasonlítva például a hagyományos fehér rizzsel alacsonyabb, éppen ezért egyrészt nem befolyásolja olyan markánsan a vércukor szintet, tehát nem emeli meg azt, másrészt nem vált ki heves inzulin reakciót, ami szintén a cukorháztartás szempontjából lényeges információ.

A fentiek miatt nemcsak a fogyni vágyóknak ideális alternatíva, hanem a cukorbetegeknek is javasolható, azzal a kiegészítéssel, hogy a termékhez tartozó szénhidrát értéket be kell venni a napi számításba. Kiemelkedő B-vitamin tartalma hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, az erőteljes izomzat kialakításához, és a kicsattanóan jó közérzet megtartásához. Mindennek tetejében rostkoncentrációja pozitívan befolyásolhatja a vércukor- és koleszterinszintet, és előnyösen serkentheti az emésztést.

Basmati rizs a konyhában

Erőteljes aromájának hála pazarul passzol az ázsiai gasztronómia remekeihez, de a fűszeres, magyaros fogásokban is megállja a helyét. Főzés előtt lényeges alaposan, többször átöblíteni, de a tradicionális indiai konyhában a fél órás áztatás sem ritka. A főzéshez felforralt, és megsózott vízbe kerülnek a rizsszemek, melyekről természetesen előbb le kell önteni az áztatóvizet. Míg újra fel nem forr a víz magas lángot használj, ezután  lefedheted, és a legkisebbre állíthatod a lángot. A kevergetés tilos! Tizenegy perc további főzést követően már le is veheted a tűzhelyről, és öt perc pihenő után tálalhatod!