Ez bizony nem akármi, s éppen ezért a húsmentes táplálkozás preferálóinak valódi kincs, mivel növényi protein tartalma eredményesen támogathatja a szervezet optimális működését. Ám ennyiben nem merül ki a pozitívumok listája. Dúskál B1 és B6 vitaminban, valamint folsavban. Magnézium, cink és vastartalma mellett sem érdemes elmenni szó nélkül.
Bár hüvelyes növényről van szó, de emészthetősége könnyebb a babhoz, lencséhez képest, ezért azok számára is javasolható, akik egyébként tartanak a puffadás kellemetlen érzésétől, és következményeitől. A felhasználása hihetetlenül sokoldalú. Egyrészt önmagában elkészítve krémek, „kenőkék”, mártások alapjául szolgálhat. Másrészt megőrölve, liszt képében péksütemények alkothatóak a segítségével. Harmadrészt a lisztpéphez vizet adva akár tésztaként is kiszárítható, mely a későbbiekben vízben kifőzve tökéletes főétellé varázsolható. Pirítva sem akármilyen csemege. Ebből a néhány pontból kiderül, hogyha betárazol belőle, akkor a gasztronómia számos területén jó szolgálatot tehet neked.
Mivel kiváló fehérjeforrás így, könnyedén kiválthatod a segítségével az állati eredetű proteineket. A csicseriborsó szénhidráttartalma is jelentős, pontosan ezért laktató alapanyag, mely lassan felszívódó jellemvonásai miatt diétázóknak és cukorbetegeknek is abszolút ajánlható. Az ázsiai konyha egyik kedvelt összetevője, de tökéletesen megállja a helyét a magyar gasztronómiában is. Érdemes vele kísérletezned, mert jóformán bármilyen ízharmónia részesévé teheted.