Fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, ám koleszterint, zsírt és nátriumot nem tartalmaz. Az immunrendszer és a máj működésére serkentően hat, de kár lenne elmenni amellett, hogy nem hagyja érintetlenül a bőrt, a vért és a kiválasztó szervrendszert. A segítségével a szarkalábak messzire száműzhetőek. Ez a csonthéjas gyümölcs kifejezetten dúskál rostban, ezért bár magas a cukortartalma, mégsem szívódik fel olyan gyorsan. Természetesen ettől függetlenül cukorbetegeknek csak mértékkel vagy megfelelő tápanyag társítással ajánlható a fogyasztása. Gluténérzékenyek a hozzájárulásával sikeresen helyettesíthetik a lisztet, de jelenlétében az édesítőszerek vagy a hagyományos cukorfélék nem juthatnak főszerephez. A datolya nyersen és aszalva is fogyasztható - ízlésnek megfelelően. A nyers konyhák előszeretettel használják, mint édesítésre tökéletesen alkalmas alapanyagot.
A datolya, mint sokoldalú tápanyagforrás
Szószok, főételek, desszertek, saláták, öntetek meghálálják a jelenlétét, hiszen különleges ízvilág érhető el a közbenjárásával. Turmixok, hideg és forró italok is elkészíthetőek a segítségével. A datolya határozottan népszerű édesítőszer a kisbabás családok körében, hiszen a gyermekek is fogyaszthatják negatív következmények és egészségkárosító kockázatok nélkül. Ha gyorsan szeretnél valami exkluzív és mennyeien finom desszertet remekelni, akkor, ha a datolyából kiszeded a magját, s a helyébe diót, mandulát vagy marcipánt teszel, akkor a sikered garantálható.