A bükkfán füstölt szárított paprika az őrlést követően kerül a csomagolásba. És hogy mire, mihez használhatod fel? Túlzás nélkül állítható, hogy ez az a fűszer, melynek jelenléte a magyar konyhában elengedhetetlen. Azokban az ételekben, melyekben alapvetően is megtalálható mind a füstös, mind a paprikás ízvilág igazi ízfokozásra képes, vagyis nagymértékben felerősítheti az alapvetően jelenlévő karakterjegyeket. Néhány példával élve: a bableves, gulyás vagy töltött káposzta nem nélkülözheti dominanciáját.
Ha pörköltekhez, sült húsokhoz szánod ízes társként, akkor olyan ízhatást érhetsz el, mely a kinti, bográcson készített étel-remekek kívánatos ízjegyeire emlékeztet. De nem érdemes megállnod ezen a szinten, ugyanis a fűszerezés lehetőségeinek határa nagyjából a csillagos ég, és persze az ízlésed. A füstös íz kiválóan társítható zöldségkrémekhez például padlizsán krém, hüvelyesekből készített szendvicsalapokhoz (lencse vagy babpástétom), tükör tojáshoz, illetve rántottához, sült halakhoz, fasírtokhoz. Beburkolhatod vele a krumpli szeleteket, melyek megsütve fűszeres varázst teremtenek, de liszttel keverve akár bele is forgathatod a húsokat, halakat, zöldségeket. Pácként is megállja a helyét, de mártásokban is jól érvényesíthető füstös egyedisége.
A füstölt pirospaprika az a fűszer, ami nem hiányozhat otthonod kamrájának polcáról. Egyetlen fűszernövénnyel két karakteres ízjegyet is érvényesíthetsz, egyszerre. Ha vállalkozó szellemű vagy, már ami a gasztro-kirándulásokat illeti, akkor a más kultúrából származó ételeket is megspékelheted ezzel a magyaros ízvilággal. A kívánatos eredmény nem maradhat el. Végül nem érdemes megfeledkezni arról, hogy ez a fűszer nemcsak ízt, hanem színt is varázsol az ételekbe, ezzel nem kizárólagosan az ízlelő bimbókat, hanem a szemeket is gyönyörködteti, megajándékozva őket a különlegesség élményével. Mindennek tetejében kiadósságának köszönhetően kevés is elegendő belőle a tökéletesen ízletes végeredmény eléréséhez.