Néhány esztendővel ezelőtt a gluténérzékenységgel élők kifejezetten tartottak a zabpehely használatától, mert nem volt maradéktalanul biztos a gluténmentessége. Nyilván maga a zab nem tartalmaz allergént, ám a gyártás, előállítás során, ha a körülmények nem megfelelőek, ha a tisztaság nem borítékolható, akkor szennyeződések bekerülhetnek az alapanyag pelyhei közé. Pontosabban bekerülhettek, hiszen a gluténmentes alternatíva 100%-os tisztaságú, köszönhetően a gyártás átalakulásának és “megtisztulásának”.
Ez azon túl, hogy óriási pozitívum, valódi megnyugvás az intoleranciával élők számára, akiknek egyébként olykor hihetetlenül minimális glutén is elegendő a heves irritációk kiváltásához, ami nem egyszer kórházi ellátást igénylő állapothoz vezet. Ez tehát egy pillanatig sem játék. Bár napjainkban kifejezetten divatos a reformtáplálkozás, vannak szituációk (s ez éppen ilyen) amikor a termék minőségének biztosítása élet-halál kérdése. A zabpehely sokarcú alapanyag. A legtöbben zabkása formájában ismerik. A reggelik királyaként is emlegetett fogás méltán örvend óriási népszerűségnek. Ahány ház, annyi szokás - tartja a régi, bölcs mondás és ez a kásakészítésre is igaz. Megannyi módon variálható, adható hozzá magkeverék, lekvár, aszalt vagy friss gyümölcs, kakaópor, vanília őrlemény.
A felsorolás a végtelenségig folytatható, s a megvalósítás milyenségének nagyjából csak a képzelet szabhat határt. A gluténmentes zabpehely azonban nemcsak kásaként állja meg a helyét a konyhában, sőt. Ez még csak a kezdet. Bátran alkalmazhatod sűrítésre, szószok, mártások remekeléséhez, de természetesen verhetetlen összetevő a különböző sós vagy édes tésztafélékben. Tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag élelmiszer, összetett, lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően cukorbeteg és fogyókúrázók is teljes nyugalommal fogyaszthatják. A reform konyha egyik alapvető főszereplője, tehát ha örömmel áldozol a gasztronómia újításokat hozó oltárán, akkor ezzel az alapanyaggal csodákra lehetsz képes.