Főételekben köretként, rizs helyettesítőjeként épp úgy megállja a helyét, mint desszertek alapanyagaként. Valójában kizárólag ízlésedtől függ, hogy gasztronómiai kirándulásaid során mire és mihez alkalmazod. A köles határozottan kiadós konyhai összetevő, amit roppantul kedvező áron zacskózhatsz be. Egy bögre száraz alapanyagból három bögre főtt köles varázsolható, ami bizony határozottan jó aránynak tekinthető. A B vitaminokban dúskáló csemege E és K vitaminokat is tartalmaz, de kálciumban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban, cinkben és nátriumban sem szűkölködik.
Ha szervezeted lúgosítása a cél, akkor ez az a gabonaféle, ami jó szolgálatot tehet neked, mindennek tetejében nem allergizál. Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, és a fogyókúrázók számára is kiváló alternatíva, mivel alacsony glikémiás indexxel rendelkezik, ráadásul lassan felszívódó szénhidrát, azaz nem vált ki vércukor ingadozást és heves inzulin választ. Könnyen emészthető, és nagyon laktató táplálék, így aztán hatékonyan vehet részt a diétás étrend kialakításában. Az elkészítése pofonegyszerű. Nem igényel külön beáztatást, pusztán szűrővel felhasználás előtt némi átmosást.
Egy bögre hántolt köles három bögre vizet igényel, húsz perc főzés után már készen is van a remekmű, amit úgy ízesíthetsz ahogy az a te konyhádban elvárható. A segítségével eredményesen helyettesítheted a rizst például rakott ételekben, de péksüteményeket is készíthetsz a közbenjárásával. Kásákat, pudingokat, édességeket is újraálmodhatsz a támogatásával, és hagyományos étkeket is megreformálhatsz általa. Mivel nem büszkélkedik erőteljes ízvilággal (szemben például a hajdinával) így a fűszerezése dönti el végleges ízkarakterét. Érdemes több kilóval betáraznod belőle, mert gyors és könnyű elkészítésének köszönhetően praktikus konyhai összetevőddé avanzsálhat, ami ráadásul nemcsak, hogy finom, hanem nagyon is egészséges.