Tökéletesen bírja a hőhatást, tehát sütéshez-főzéshez is használható. Az íze kellemes, karamelles jellegű, kicsit a barna- vagy nádcukor ízkarakterére hajaz. Az eritritol, mely talán az egyik leginkább keresett édesítőszer, hasonlóan a steviahoz nem karamellizálható, ám a kókuszcukor minden probléma nélkül, ezzel is tovább bővítve a gasztro-lehetőségek tárházát.
Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegek és fogyásra vágyók is fogyaszthatják, különösen annak fényében, hogy komoly mennyiségben tartalmaz értékes, a szervezet számára 100%-ban hasznosítható anyagokat. Érdekes tény, hogy a kelet-ázsiai népek számára a kókuszpálma kinyílatlan virágából fakasztott levéből szárított anyag már évezredek óta ismert és előszeretettel használt, ám hozzánk csak az utóbbi években érkezett meg. A betoppanása után sokszorosan kihasználta az európai gasztronómia a benne rejlő előnyöket, s használja jelenleg is.
A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapvető eleme lehet, lévén ásványi anyag és vitamin tartalma figyelemre méltó, sőt. A kókuszvirág cukor kezeletlen, teljes mértékben szerves, szűretlen, maximálisan természetes alternatíva. Finom íze, kiváló állaga és nagyszerű tulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas a hagyományos kristálycukor lecserélésére, s azok számára is pazar variáns, akik a cukor-alkoholokat (például eritrit) nem tudják rendesen megemészteni, ezáltal komoly emésztési problémákkal küzdenek. Kiadósságának köszönhetően határozottan jó, többszörösen megtérülő befektetés.