Mivel nem tartalmaz glutént így a lisztérzékenységgel együtt élők számára is kiváló gasztronómiai alapanyag alternatíva. A flavonoidokról már az orvosi szaklapok is elismerően nyilatkoznak, hiszen óriási szerepet vállalhatnak a fertőzések megelőzésében, az immunrendszer roborálásában és a szabad gyökökkel szembeni küzdelemben. Utóbbi területen az antioxidánsok is nagyot alkotnak, s a hajdinának hála ezek az összetevők is a liszt részét alkotják.
A rosszindulatú sejtek ellen vívott csatázásokban pozitív eredmények érhetőek el, ha a fenti két komponens “egy csárdában” játszik. Az immunrendszer erősítése több fronton is támogatható, a flavonoidok például kiválóan serkentik a C vitamin felszívódását, hasznosulását. Az IR-rel küzdők számára jó hír lehet, hogy a hajdina lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, vagyis nem emeli meg gyorsan a vércukor szintet és nem bolygatja meg az inzulin termelődésének mértékét. A farkaséhség így hatékonyan elkerülhető. Kimagasló magnézium tartalma miatt mindazoknak javasolható a fogyasztása, akik izom- és idegrendszerüket eredményesen kívánják támogatni.
A hajdinaliszt hűséges társ a konyhában! Karakteres, jellegzetes ízvilága a dióéra emlékeztet, éppen ezért a különböző fogásokat pikánsan teszi különlegesebbé. Kalácsok, tészták, kenyerek, sőt péksütemények is készíthetőek a segítségével, de mártások, szószok, vagy főzelékek sűrítésére is tökéletesen alkalmas. Egy az egyben kiválthatja a hagyományos liszteket új életet, energiát és egészséget csempészve ezzel a konyhába!