A zabkorpa valójában a zab héja, mely olyan élelmi rostokkal van tele, amik nagymértékben és több fronton is hozzájárulhatnak a szervezet egészséges működéséhez. Az esszenciális zsírsav tartalma sem elhanyagolható, de keményítő, fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás is egyben. Pusztán ebből a rövid felsorolásból kiderül, hogy mennyire komplex tápanyagprofillal büszkélkedik, mely komplexitás főszerepet játszik az egészségmegőrzésben.
Ahogy azt már fentebb említettük jelentős rostkoncentrációval kell számolnod, ha zabkorpát fogyasztasz. Ez az emésztő szervrendszer számára kifejezetten jó hír, mivel a rostok hatékonyan segítenek az optimális emésztés beindításában, fenntartásában. Ahhoz, hogy ezek a pozitívumok akadálytalanul érvényre jussanak elengedhetetlen a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás. A rostok ugyanis csak akkor tudják teljesíteni a feladatukat, ha felszívhatják magukat vízzel, mely támogatja őket a tápcsatornákon való átjutáson. A kíméletes átmosás így gördülékenyen végbemehet: görcsök és egyéb kellemetlenségek nélkül.
Míg ha nem biztosítasz elegendő folyadékot a tested számára, akkor a rostok beleülhetnek a belekbe, ezzel görcsöket, fájdalmakat generálva. A zabkorpa ár vitathatatlanul a pénztárcád barátja, s maga a növény az egészséged megőrzésének egyik fő harcosává avanzsálhat. Még néhány pozitívum, ha a fentiek nem voltak meggyőzőek: csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja, erősíti a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyáját, valamint gátolja a szénhidrátok, zsírok felszívódását, ezzel elősegítve például a súlyvesztést.