De mégis mik ezek a világhírű pozitívumok? Hiszen kár lenne tagadni, hogy óriási népszerűségnek örvend a kávézás új dimenziója. A még éretlen szemekből készített nedű csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, vagyis globálisan pozitívan hathat a szív- és érrendszere. Nemcsak akut problémák esetén nyújthat támogatást a szervezet ideális működéséhez, hanem a prevencióban is szerepet vállalhat.
Kár lenne elmenni élénkítő hatása mellett, aminek az egyik plusz következménye a memóriaserkentés, ami különösen munkaterhes, stresszes időszakokban valódi kincsnek számít. A máj méregtelenítő folyamatait is serkentheti, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt hatékonyabbá válik a salakanyagok kiválasztása, másrészt a szervezet egésze könnyebbé avanzsál. A kávészemek antioxidáns tartalma kimagasló, ami a daganatos betegségekkel szembeni küzdelemben főszerepet játszik, de a fentiekhez csatlakozva a megelőzés periódusában is hatékony segítőtárs lehet. Az anyagcsere folyamatait sem hagyja érintetlenül: élénkítve azokat támogatja a kiválasztást, és serkenti a zsírvesztést, ami fogyókúrázók számára határozottan pozitív hír. A klorogénsav egy olyan antioxidáns, ami csak az éretlen kávécserje különlegessége.
Amikor ugyanis a szemek pörkölésen esnek át, akkor ezen sav mennyisége minimálisra csökken. Ez azért nem előnyös, mert ez az antioxidáns felelős az anyagcsere felgyorsításáért, vagyis a fogyókúrás célok könnyebb eléréséért. Zsírégető hatása megkérdőjelezhetetlen, s kifejezetten gyors, ezért kizárólag kiegyensúlyozott, vagyis nem hiánytáplálkozás mellett javasolható a zöld kávé rendszeres, tudatos fogyasztása. Akik erre a kávétípusra szavaztak arról számolnak be, hogy élénkségük fokozódása mellett éhségérzetük szinte teljesen megszűnt. Már önmagában ez az egy pozitívum jó kedvre deríthet, a fenti, egészség-megőrző jellemvonásokról nem is beszélve.