Az ételek zselésítésére, sűrítésére használt por semleges ízű, és színtelen. Azaz rengeteg gasztronómiai fogásban alkalmazható. A legnagyobb pozitívuma, hogy a gyakorlatban épp úgy zselésít, ahogy a zselatin, de utóbbival szemben növényi eredetű, ami a vegetáriánusok és vegánok számára óriási előny.
Nem véletlen, hogy ezekben a konyhákban főszerephez jut a használata. Lekvárok, főzelékek, zselék, torták, desszertek készíthetőek a segítségével, de a lista nem teljes, s valójában csak a kreativitás szabhat a képzeletnek határt. Kóstoltál már növényi kocsonyát vagy ízesített aszpikot? Ha nem, akkor villámgyorsan megalkothatod a magad verzióját, hiszen a zselésítőnek hála minden adott a varázsláshoz. Természetesen, ha te pusztán a zselatint kívánod kizárni az étkezésedből, de az állati eredetű termékek jöhetnek, akkor hús, tojás vagy épp sajt hozzáadásával is készülhet a reszketően kocsonyás fogás.
Ha a fenti pozitívumok nem lennének elegendőek ahhoz, hogy teljes képet kapj az agar-agar jellemvonásairól, akkor jó, ha tudod, hogy nyolcvan százalékban rostot tartalmaz, vagyis emésztési rendellenességekkel küzdők számára kifejezetten javallott. A tápcsatornába jutva tetemes mennyiségű folyadékot szív fel, így sűrű masszává válik, ami átmasszírozza a belek falát, magával sodorva a salakanyagokat. Mindennek tetejében határozott telítettség érzést ad - a vízfelszívásnak köszönhetően. Ám ennek tudatában fontos, hogy megfelelő mennyiségű víz kerüljön az emésztő szervrendszerbe, hiszen nélküle akár szorulást is okozhat, lévén a rost folyadék híján nem képes mozogni.