Az aszalás folyamatában a gyümölcs elveszíti nedvességtartalmát, ám a többi összetevője sértetlen marad, aminek köszönhetően megőrzi az egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Mivel a víz a hőkezelés során elpárolog, ezért válnak az aszalt falatok lényegesen édesebbé, és nem egyszer ízletesebbé.
A kalóriatartalommal azért mindenképpen ildomos kalkulálni, mert aszalványokból sokkal könnyebben és gyorsabban be lehet falni, mint a friss gyümölcsökből, ám jelentős energiatartalmuk akár meglepetést is okozhat - különösen a fogyni vágyók számára. Egyáltalán nem tiltólistás ez az étel, nem kell száműzni a konyhából, egyszerűen csak mértékkel érdemes enni belőle, s a számolásból semmiképpen sem maradhat ki. Cukorbetegek is fogyaszthatják, hasonló megkötésekkel: a szénhidrát mennyiségét követve, és jegyezve. A mennyei csemege önmagában is tökéletes desszert, de nem akármilyen eredményesen dobhatod fel a segítségével gasztronómiai remekeidet.
Egy egyszerű piskóta is varázslatos desszertté avanzsálhat némi aszalvány támogatásával, ráadásul sütés közben a keményebb darabok meglágyulnak, így a tészta textúrájával teljes harmóniát alkot a hozzáadott aszalt gyümölcs. Azt nagyjából lehetetlen megállapítani, hogy melyik a legkedveltebb a megannyi alternatíva közül: szilva, barack, mazsola, fehér eper, goji bogyó stb. Csak az ízlésed határozhatja meg a “népszerűségi sorrendet”. Mindenesetre az biztos, hogy kár lenne kihagynod az aszalványok kínálta, nyálcsorgató ízvilágot az életedből és konyhai alkotásaidból, hiszen szó szerint megédesíthetik azokat.