Mégis miért olyan különleges a quinoa, és legfőképpen miért érdemes napi táplálkozásod részévé tenned a fogyasztását? Az, hogy egy növény magas fehérjetartalommal rendelkezik annyira nem szokványos. Pláne, ha ehhez hozzá adjuk, hogy gluténmentes, könnyen emészthető, és mégis roppant laktató.
Szokás vegetáriánusok, és vegán életmódot folytatók számára javasolni, éppen kimagasló protein-profilja miatt, de az állati eredetű fehérjéket fogyasztóknak sem érdemes nélkülözni az életükből. Nagyon könnyen, villámgyorsan elkészíthető. Köretként kiválóan alkalmazkodik a környezete ízvilágához, de salátákhoz, húsokhoz is kifogástalan társ. Rengetegen alkalmazzák sütemények, desszertek készítésénél, ami szintén nagyon jó, praktikus, és nem utolsó sorban roppant finom ötlet. Magnézium, kalcium, vas, és foszfor tartalma mellett jelentős B, C és E vitaminforrás.
Quinoa mag – cukorbetegeknek is!
A quinoa igaz gabona, de lassan felszívódó szénhidrát, hála magas rosttartalmának. Pontosan ezért javasolható cukorbetegek számára, de a fogyókúrázók kedvenc eledelévé is válhat, különösen azért, mert roppant laktató. Tápértéke magas, gluténmentessége miatt széles körben ajánlható. Zsírsav profilja kicsit más a hagyományos gabonákéhoz képest: hangsúlyos a telítetlen zsírsav tartalma, ami miatt akár a szív- és érrendszer nagy barátjának is tekinthető. Semleges ízének köszönhetően mind sós, mind édes fogásokhoz passzol, ráadásul pillanatok alatt elkészül, amiért még vonzóbbá válhat a szemedben.