Oly sokáig hangoztatták ezt a téves elképzelést a szakemberek bőrébe bújt lobbisták, hogy jóformán beleégett a köztudatba. Napjainkban sorban látnak napvilágot azok a kutatási eredmények, melyek ezzel a kérdéskörrel foglalkoztak behatóbban, s melyek egytől-egyig pozitív fejleményekről számolnak be. A telítetlen zsírok nemhogy nem ártalmasak a szervezetnek, hanem kifejezetten értékesek. A megfelelő kombinációjú telített és telítetlen zsírsav profil konkrétan nélkülözhetetlen a test olajozott működéséhez.
A koleszterinszinttel kapcsolatos félreértések is lassan, de biztosan kezdenek a helyükre kerülni. Ma már a legtöbben tudják, hogy a hdl és ldl nem ugyanaz. A „jó” koleszterin érték növekedése kifejezetten kívánatos, tehát az átlagszámítások egyáltalán nem mérvadóak, nem beszédesek. A szezámmag zsírsav profilja kimagaslóan előnyös, így feltétlenül érdemes beépítened egészséges életedbe, és betenned a konyhai szekrényed kézre eső polcára. Ugyanis szükséged lesz rá. Milliónyi fogáshoz felhasználhatod: karakteres ízvilágának köszönhetően biztos, hogy a végeredményt imádni fogod! Egyben péksüteményekre, pogácsákra szórva is kiváló, de ledarálva akár panírt is készíthetsz a közreműködésével. A szezámmag jótékony hatásait napestig lehetne sorolni! Szív- és érrendszer védő jellemvonása miatt gyakorlatilag az emberiség egészének érdemes lenne fogyasztani.
Megakadályozza az érfalakra lerakódó plakkok képződését, és mérsékli a vér rossz koleszterin szintjét. Kimagasló kálcium tartalmának köszönhetően hatékonyan hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. A csontokra gyakorolt pozitívumainak hála a fejlődő szervezetek számára legalább annyira hasznos a fogyasztása, mint az idősebbeknek. A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a szezámmagot ötezer évvel ezelőtt, már az ókorban is számon tartották, mint gyógyhatású növényt. Finom íze a gasztronómia csúcsára repítette, ahol megannyi területen alkalmazzák örömmel: müzlik, édességek készítéséhez, de magfasírtok, kekszek is remekelhetőek a segítségével.