Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Szőlőszirup – egy kitűnő alternatíva édesítésre

A szőlőszirup (vagy mustméz) kizárólag szőlőből készül. Az eljárás lényege, hogy a mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan az ötödére kell elforralni. A szőlőlé magas cukortartalma képezi ezt a sűrű állagot.

Sűrű, édes - ahogy illik is egy sziruphoz - ragacsos, mint a méz, gyönyörű színű és a piacon kapható növényi szirupokhoz viszonyítottan jóval olcsóbb, tökéletesen kiváltható vele a juharszirup vagy a rizsszirup, nincs a süteményekből, ételekből kiérződő mazsolás íze.


A receptúrákban megjelenő vegán sütemények egyik általános jellemzője, hogy édesítésre nagyjából fele-fele arányban juharszirupot használnak a receptkészítők, persze azért is, mert a ragacsos szirup, a hiányzó tojás helyett kissé „ragasztja” is a süteményt. Így azonban nagyon megdrágul az elkészítés. A szőlőszirup árban és minőségben is megállja a helyét ezen a területen, vagyis egy olcsóbb, de nem kevésbé jó alternatívát kínál süteményeink elkészítéséhez.

Gyakori összetevője lehet süteményeknek, kásáknak, krémeknek. Gyerekek nagy kedvence lehet, ha meglocsoljuk vele a palacsintájukat vagy csöpögtetünk pl. a reggeli zabkására vagy joghurtba belőle. Olíva olajjal, balzsamecettel keverve salátaöntet is készíthető belőle, amit lehet zöld salátákra csepegtetni, de akár sült zöldségekre is, ízlés kérdése.

Szezámpasztával / tahinivel elkeverve, törökországi reggelik alkalmával, gyakran használják kenyérre kenve.

Bárhol használhatjuk, ahol amúgy más, esetleg drágább szirupot használnánk.