A sütőtök jellemzői
A tökök nagyjából 150 fajtája közül a legelterjedtebb a sütőtök, melyet bordázott, narancsszínű héj jellemez. Minél érettebb, annál sárgább a héja, és annál édesebb, ugyanakkor puhább is.A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.
A sütőtök fogyasztása
A tököt szinte csak sütve szokták fogyasztani, de számos más módon is felhasználhatjuk a konyhánkban (lásd a lenti receptötleteket is). A sütőtök magja például pörkölve kellemes ropogtatnivaló. A sütőtök belsejét kockákra vágva savanyúságot is készíthetünk. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, melyet kombinálhatunk más gyümölcsökkel is, pl. almával vagy körtével, így egy kellemes ízvarázst nyerve. Megfőzve illetve megsütve növényi itallal turmixnak is kiváló. Sütőtökből leves is készülhet, melyhez a fűszerek közül a szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Köret vagy püré, esetleg csőbensült is készülhet belőle, ilyenkor rozmaringgal ízesíthető. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.
A sütőtök gazdag vitamin és ásványi anyag forrás
A sütőtök bőven tartalmaz káliumot, niacint (B3 vitamin), mangánt és karotinoidokat. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. Karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Kifejezetten gazdag a különböző, A-, B1, B2, B6, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és kalóriában is szegény, ráadásul könnyen emészthető.
A tökmagok olajban, lecitinben, enzimekben gazdagok, így csökkentik a koleszterint, továbbá hashajtó és féregűző hatással is rendelkeznek. A tökmag cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Kiváló növényi fehérjeforrás, 100g tökmag 25g fehérjét tartalmaz. A tökmag gazdag forrása az omega-3 zsírsavnak, mely számtalan jó hatással rendelkezik szervezetünk számára.
Tökös receptötletek
A sütőtököt többféle módon elkészíthetjük, sokféle ételhez, desszerthez felhasználhatjuk, süthetjük, főzhetjük, ehetjük salátaként, édességként. Igazi ínyencségeket készíthetünk belőle.
Érdemes vele kísérletezni, mert sokoldalú és ráadásul jót tesz a testünk működésének is. Szóval finom és egészséges egyszerre.
Néhány finom receptötletet szeretnénk veletek megosztani, amelyeket mi is kipróbáltunk,
elkészítettünk és elfogyasztottunk, és mondhatjuk, nyugodt szívvel ajánljuk,
nem fogtok bennük csalódni.
Tökös édességek, desszertek
Az őszkezdet két nagy favoritja a sütőtök és a mák. Nagy sült tök rajongók vagyunk, hát megpróbáltuk ezt a két alapanyagot egy nagyon finom, vegán süteményben egyszerre felhasználni.
TÖKÖS-MÁKOS PITE>>
Próbáljátok ki másik tökös pite variációnkat is, melyet nyers alapanyagokból és különböző magokból készíthettek:
TÖKPITE>>
Sütőtökből kuglófot is sütöttünk. Kétféle módon is elkészítettük, egy nagyon egyszerű változatban zabpehelylisztből és egy igényesebb változatban, egy nagyon jól működő lisztkeverékből.
Mindkét változat finom. A lisztkeverékből készült változat kicsit könnyedebb. A képeken ez utóbbit látjátok.
SÜTŐTÖKÖS KUGLÓF>>
Emellett kis kuglófformákban mini kuglófokat is készítettünk. Ezek kisebbek, talán kapósabbak ebben a formában. Mindenesetre hamar elfogytak így is :)
TÖKÖS MINI KUGLÓFOK>>
A képen látható muffinokat sült tök maradékból készítettük, mert szokás szerint túlbecsültük a befogadóképességünket és kimaradt 3 szeletnyi, ami pontosan egy bögrényit tett ki. Belerejtettük ezeknek a pazar muffinjaink belsejébe. Laza, nedves, omlós, illatos muffinokat sütöttünk.
TÖKÖS ZABMUFFINOK>>
A tökkrémes egy igazi őszi sütemény sütőtökös tésztával és sütőtökös krémmel, naranccsal ízesítve.
Vegán, gluténmentesen is elkészíthető, mutatós, könnyű, sülés közben szépen megnő, laza szerkezetű.
TÖKKRÉMES>>
A tökmézes puha, édes, aromás kekszeket azért neveztük „mézesnek”, mert ízük szinte megegyezik a valódi mézzel készített sütemények, kekszek ízével és illatával. Ezeket a kekszeket azonban nem mézzel készítettük, tésztájuk sem hagyományos búzalisztből készült. Elkészítésükhöz méz helyett szirupot, liszt helyett gluténmentes zabpelyhet, mandulalisztet és a mézeskalácsokra jellemző fűszerezést használtunk.
TÖKMÉZES KEKSZEK>>
Leves sütőtökből
Keményítő hozzáadásával pedig pazar tortakrémmé vagy pudinggá is varázsolható.
Elkészítése nagyon egyszerű. Az ötletet nekünk is néhány a konyhapulton hervadozó, kimaradt sütőtökszelet adta. Persze nem kell maradék sült tökből készíteni, igazán megfelel a frissen sült is. Sőt szeletelt, főzött, levétől leszűrt, pürésített tökből is elkészíthető, de sült tökből egy hajszálnyival intenzívebb ízű.
Igazi kuriózum, téli, ünnepi levesként is megállja a helyét, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
MANGÓS TÖKKRÉMLEVES>>
Tökkel készült ételek
A bulgur kapros tökkel egy nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, nem lehet vele népszerűséget növelni, az biztos. A jó hírünk ezzel kapcsolatban, hogy ez az étel kapormártás nélkül is finom.
BULGUR KAPROS TÖKKEL>>
Nem hasonlít a boltban kapható gnocchikhoz, más lisztből, más hozzávalókból készül, más lesz az állaga és az íze is, nagyon finom puha, újramelegíthető.
Nagy előnye, hogy a maradék sült tökök hasznosításának is kitűnő, ízletes módja.
SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI>>
Lecsós tököt főztünk (ezt most főzőtökből), amelyet kevés főtt kölessel szilárdítottunk, füstölt ízt is csempésztünk bele, és beletöltöttük kikapart kalapú csiperkegombákba.
A köles és a tök együtt kitűnő, ízletes ételtársítás.
Finom lett, pompás, ízgazdag, jól tálalható, laktató.
FÜSTÖS TÖKLECSÓVAL TÖLTÖTT GOMBA>>
Kapros, tökös köles receptünket is ajánljuk a figyelmetekbe. A gyalult tök kaporral nagyon jól illik a köleshez.
Az egyébként is nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag, laktató kölest üdévé, vidámmá és nagyon ízletessé teszi.
KAPROS, TÖKÖS KÖLES>>
Ínyencségek tökből készítve
Egy könnyű, habos, édes, kókuszos édességet készítettünk tök felhasználásával. Könnyű, mutatós, finom desszert.
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető pohárkrém, desszert.
KÓKUSZOS TÖKKRÉM>>
Készítsétek el ezt a növényi, vegán italt, nem fogtok csalódni.
A recept nagy előnye, hogy akár maradék sütőtökből is elkészíthető. Biztosan ti is szoktatok úgy járni, hogy 2-3 szelet sült tök kimarad és már senki nem akarja másnap megenni. Persze sütőtökkrém levest is lehetne belőle készíteni, az is nagyon jó, de ez az ital fenséges. Könnyen elkészíthető, krémes, habos, sűrű.
SÜTŐTÖK ITAL>>
Sütőtök felhasználásával sütöttünk néhány palacsintát, amelyek igen ízletesek, puhák, különlegesek. Nagyon kapos volt. Megítélésünk szerint nem igényelnek külön tölteléket. A palacsintatésztába cukrot nem tettünk, de egyenként megszórtuk őket fahéjas kókuszcukorral, feltekertük, meglocsoltuk a kedvenc szirupunkkal. A palacsinták a datolyaszirupot pillanatok alatt beszívták, átitatódtak vele, mennyei ízt kölcsönözve ráadásként az amúgy is igen finom palacsintáinknak. Természetesen, ha nincs otthon datolyaszirupunk, akkor se rettenjünk vissza a sütéstől, a palacsinták lekvárral is, olvasztott csokival is ehetők.
SÜTŐTÖKÖS ZABPALACSINTA DATOLYASZIRUPPAL>>
Mi bátran vállaljuk, hogy a sütőtökös receptek rabjai vagyunk. Próbáljátok ki ti is az itt található recepteket, vagy valósítsátok meg saját tökös receptötleiteket.
Akárhogy is, jó kísérletezést és finom ízeket kívánunk, akár magatoknak készítitek, családnak vagy baráti társaságnak.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK