Régen, amikor még nem vegánul táplálkoztunk az egyik nagy kedvencünk a túróval készült, cérnatészta alapú vargabéles volt. Most elkészítettük gluténmentes, vegán testvérét és nem csalódtunk. Nagyon finom, különleges étel került a tányérunkra. Az alapja köles spagetti, túró helyett tofut használtunk.
Az elkészítése nagyon egyszerű, elronthatatlan, az evése abbahagyhatatlan.
Elkészítettük egy héttel korábban tápiókatésztából, kölestúróval is. Úgy is nagyon finom volt, de ez a fehérjedús változata nekünk kicsit jobban ízlett. Ez kerül most ki a receptek közé is.
A hamis vargabéles hozzávalói
1/2 csomag kölesspagetti / 1/3 csomag tápiókatészta1 csomag tofu / selyemtofu
1 hatalmas bio citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 kávéskanál vaníliakivonat (aroma is megteszi)
3 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
2 tojásnak megfelelő tojáspótló / 1 dl aquafaba (csicserikonzerv leve leszűrve) / 1 evőkanál tápióka keményítő (tojás helyett)
1 mokkáskanál só
1 bögre áztatott aranymazsola
morzsa és kókuszzsír / növényi margarin a tepsi kibéleléséhez
1 csomag vanília ízesítésű puding
Kevéske olvasztott étcsoki a díszítéshez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A hamis vargabéles elkészítése
1. A kölesspagettit 5 perc alatt főzzük meg a csomagoláson található információk szerint.2. A tofut reszeljük le.
3. A citromhéját reszeljük le.
4. A megmosott mazsolát jó meleg vízbe áztassuk be.
5. Készítsük el a tofut: ízesítsük citromhéjjal, citromlével, vaníliával, édesítsük, leheletnyit sózzuk.
Tegyük bele a tojáspótlót és alaposan keverjük össze.
6. Egy kisebb tepsit zsírozzunk ki és vastagon hintsük meg morzsával, lehet Panko morzsa, de ha gluténmenteset akarunk, jó a rizsdara vagy bármilyen gluténmentes morzsa is.
7. Az ízesített tofut keverjük össze a kifőtt spagettivel.
8. A masszát öntsük át a tepsibe és a tetejét is hintsük meg alaposan morzsával.
9. Süssük 180 fokos sütőben, amíg a tetején a morzsa megpirul (25-30 perc).
10. Amíg sül, készítsünk vaníliapudingot. A bolti csomagolású puding is nagyon jó, ez esetben járjunk el a csomagoláson található útmutató alapján.
Ha magunk készítjük a vaníliapudingot 2.5 deciliterenként 1 púpos evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk el növényi tejben, ízesítsük, édesítsük és főzzük fel. Kurkumával színezhetjük.
A bélest a pudinggal tálaljuk. Nagyon finom hozzá a házi áfonya, barack és más lekvár is, de jó barátja az olvasztott étcsoki is.
Jó étvágyat!
A hamis vargabéles vagyis kölesbéles recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK