Ahogy a képeken is láthatjátok, többféle ravioli készítésével is megbirkóztunk.
- A pink színű, félhold alakú ravioli búzalisztből készült, vegán változat
- A pink színű kerek raviolikat csicserilisztből formáztuk, gluténmentesen elkészíthetők, vegán variációk
- A fehér színű raviolik rizslisztből készültek, vegán módon, gluténmentesen elkészíthetők
A raviolik elkészítése tojás nélkül ijesztő, nehéz feladatnak tűnik, gluténmentes lisztből pedig egyenesen lehetetlennek.
Valójában azonban lényegesen könnyebb, mint azt gondolnánk.
Ráadásul a magunk készítette változatok káprázatosan színezhetők, ízesíthetők, különlegessé tehetők.
Levesek, zöldségszószok, zöldségpaprikások kísérője lehet. A töltelékének pedig valóban csak a képzelet szab határt. Akár édes változatban, mákkal, dióval, kölestúróval is tölthetők, nagyon ízletes töltelék készülhet tofus alappal vagy leggyakoribb változatban spenóttal.
Mi az egyik kedvencünkkel, jackfruittal töltöttük, salátával, növényi sajtos ízű, gombás szósszal ettük.
Nyugodtan vállalkozhat az elkészítésükre bárki, aki vállalja a nyújtást és a csomagolást. Gluténmentes változatokat egy-egy kiskanál konjakliszttel tettük nyújthatóvá. Lényegében egy jó raviolihoz alig kell valami: liszt, víz, pici olaj, só, a gluténmentes változatokhoz kevés konjakliszt. Kevés hozzávalós, a töltelékétől függően olcsón előállítható étel. Kicsit dolgozni kell vele. A ravioli nem egy olyan 15 perces kaja, amilyet a munkából hazarohanva, percek alatt elkészítünk és máris rohanhatunk a házi teendőink után. Ráérősebb időnkben érdemes készíteni, a családunk meg fogja hálálni.
A jó raviolik titka a nyújtás. Alaposan lisztezett deszkán, egy ráfektetett sütőpapír segítségével azonban nincs nehéz dolgunk, ha a nyújtáshoz jól alálisztezzük a deszkát. Gyengéden nyújtsuk, nyújtás közben időnként forgassuk. A kinyújtott tészta vékony, de ne átlátszó legyen. A túlnyújtott tésztát nehezen tudjuk majd szaggatni és csomagolni. Ilyenkor sincs baj, gyúrjuk újra és kezdjük elölről. Gyakorlat teszi a mestert.
A hozzávalóknál megadott mennyiségek 8-10 darab raviolihoz elegendőek.
1. Vegán, céklás ravioli
Hozzávalók:15 dkg (1 bögre – 2,5 dl) pizzaliszt / más fehér liszt
1 közepes nagyságú nyers cékla kevés vízzel finomra turmixolva / 1 evőkanál céklapor
víz a gyúráshoz (a víz mennyiségét nehéz megadni, a cékla nagyságától is függ, attól is, hogy mennyi vizet használtunk a turmixolásához)
1 mokkáskanálnyi só
2 evőkanál olaj
2. Gluténmentes, vegán, csicserilisztes, céklás ravioli
(a képeken kerek formátumú)Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) csicseriliszt
1 lapos kávéskanál konjakliszt (ettől lesz a tészta jól nyújtható)
1 közepes nagyságú nyers cékla kevés vízzel finomra turmixolva / 1 evőkanál céklapor
víz a gyúráshoz (a víz mennyiségét nehéz megadni, a cékla nagyságától is függ, attól is, hogy mennyi vizet használtunk a turmixolásához)
1 mokkáskanálnyi só
2 evőkanál olaj
3. Gluténmentes, vegán ravioli rizslisztből
Hozzávalók:1 bögre rizsliszt
1 lapos kávéskanál konjakliszt (ettől lesz a tészta jól nyújtható)
1 közepes nagyságú nyers cékla kevés vízzel finomra turmixolva / 1 evőkanál céklapor
víz a gyúráshoz (a víz mennyiségét nehéz megadni, a cékla nagyságától is függ, attól is, hogy mennyi vizet használtunk a turmixolásához)
1 mokkáskanálnyi só
2 evőkanál olaj
A jackfruit töltelék hozzávalói:
1 jackfruit konzerv1 lapos kávéskanál fűszerpaprika (fele lehet füstölt is)
2 kávéskanál natúr ételízesítő / 1 evőkanál misó
1 kávéskanál hagymapor
1/2 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál inaktív élesztő / sörélesztő
1 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál valamilyen cukor vagy szirup / 1 evőkanál édes csiliszósz
2 evőkanál olaj
só, ha az ételízesítő nem sós
A sajtízű gombaszósz hozzávalói:
15 dkg párolt gomba / konzervgomba1 kevés olaj a gomba párolásához
1/2 bögre kesudió
2 evőkanál inaktív élesztő / sörélesztő
1 púpos kávéskanál kukoricakeményítő / más keményítő
3-4 dl víz vagy növényi tej
ételízesítő / só ízlés szerint
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A jackfruittal töltött raviolik elkészítése
1. A céklás raviolik elkészítését a cékla turmixolásával kezdjük.Ha céklaport használunk az elkészítéshez, értelemszerűen a gyúrásnál több vizet kell használnunk.
2. A száraz hozzávalókat keverjük össze.
3. Az olajat morzsoljuk el a lisztben.
4. A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a turmixolt céklát és kezdjük el a tésztát ezzel összeállítani. Formázható, de nem túl kemény tésztát kell kapnunk.
A turmixolt cékla mennyiségétől függ, hogy mennyi vizet kell a tészta összeállításához felhasználni.
Ha céklaport használunk, értelemszerűen vízzel gyúrjuk össze a tésztát.
Apránként adagoljuk a vizet, addig, amíg a tészta összeáll.
5. Formáljunk belőle egy cipócskát és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe fél órára.
A gluténmentes raviolit, akár csicserilisztből, akár rizslisztből készítjük, a konjakliszt miatt több folyadékot igényelnek. A konjakliszt teszi a gluténmentes tésztát jól nyújthatóvá, rugalmassá. Fokozatosan adagoljuk hozzájuk a vizet, minden alkalommal várjunk a tészta sűrűsödésére, hogy a lisztek fel tudják venni a vizet. Bánjunk a tésztával türelmesen, adagoljunk hozzá kevés vizet újra és újra, nehogy a tésztánk nehezen nyújtható, morzsolódós legyen.
A gluténmentes tésztákat is formáljuk kis cipóvá és tegyük fél órára a hűtőbe.
6. Nyújtsuk el a tésztát. Bármelyik tésztát készítjük is, nagyon fontos, hogy az elnyújtott tészta a lehető legvékonyabb legyen. Ha túl vékonyra nyújtjuk persze az sem jó, mert a tészta szakadós, nehezen tölthető lesz.
Bőven lisztezzünk alájuk és a tetejükre is szórjunk lisztet, tegyünk a nyújtandó tészta fölé sütőpapírt, ez jelentősen megkönnyíti a nyújtást.
7. A képeken látható módon a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki a tésztát, de megtehetjük azt is, hogy egyforma négyzetekre, téglalapokra vágjuk a tésztát.
A töltés után készíthetünk félbehajtott lapokból raviolikat, de megtehetjük, hogy a tésztalapokat egy másik lapocskával lefedjük.
8. A széleket finoman nyomjuk össze és lisztbe mártogatott villával csinosítsuk ki.
9. Lobogó, forró, enyhén sós vízben főzzük ki a raviolikat, amikor a főzővíz felszínére felúsznak, azonnal tegyük át a forró szószba, levesbe, amivel fogyasztani akarjuk.
A raviolik nem áznak el a szószban, másnap is ehetők.
10. A jackfruit töltelék elkészítése:
Készítsük a tölteléket addig, amíg a tészta a hűtőben parkol.
A konzerv levét szűrjük le, a lére nem lesz szükség.
A visszamaradt jackfruit húsból finoman nyomkodjuk ki a vizet és egyúttal gyötörjük kissé szálasra, a keményebb részeket vágjuk apróbbra.
1 löttyintésnyi étolajon süssük a jackfruit húsát pirosodóra. Ha megsült, tegyük félre.
Egy serpenyőben keverjünk össze minden hozzávalót, szaporítsuk meg kb 2 dl vízzel és forraljuk fel mártásnak.
Amikor a fűszerek és ízesítők a mártásban felforrtak, tegyük bele a megpirított jackfruitot és főzzük 15 percig, de mindenképpen addig, amíg a levét elfővi, sűrű paszta lesz belőle.
Főzés közben kavargassuk, és a fővő jackfruitot villával mindig nyomkodjuk kisebb darabokra.
Tegyük félre a jackfruittölteléket hűlni, amíg elnyújtjuk a tésztát.
11. A gombás növényi sajtízű szósz elkészítése:
A gombát vágjuk apróra és 1 löttyintésnyi olajon pároljuk meg.
A szószt előre is elkészíthetjük, a raviolik kifőzése idején a szószt melegítsük vissza, hogy a raviolik forró szószba kerüljenek.
A kesudiót áztassuk be forró vízbe kb. 15-20 percre. Turmixoljuk meg úgy, hogy minden mást is berakunk a turmixba, annyi vizet / növényi tejet adunk hozzá, hogy a turmix jól elvigye, folyékony legyen, amikor kiöntjük, a keményítő be fogja sűríteni.
A megturmixolt szószt főzzük fel, sűrítsük be kellemes állagúra, ha kell adjunk még hozzá folyadékot.
A kifőtt raviolikat helyezzük a forró szószba.
A ravioli frissen a legfinomabb, de mi másnap is nagyon szerettük.
Jó étvágyat!
A jackfruittal töltött ravioli recept többféle változatban hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK