Most viszont a retekszezon beköszöntével úgy jártunk, hogy kimaradt egy adag kicsírázott bab. Napokig rakosgattuk a hűtőben, halogattuk, majd csinálunk belőle valamit.
Egyszer egy külföldi gasztronómiai oldalon láttunk egy pizzát, amelyet mungóbab csírából készítettek, de annak a receptjét nem mentettük le. Így most a saját kútfejünkből és memóriánkból kellet összeszedegetni a receptet.
Nagyon ízletes lett, finom sült kéreg, zamatos zöldségfeltéttel. Máskor is elkészítjük, jó szívvel ajánljuk nektek is, nem fogtok csalódni.
gluténmentesen elkészíthető
tojásmentes
növényi tejjel készült
vegán
A mungóbab csiráztatásának menetét már egy korábbi posztunkban leírtuk. Nézzétek meg: mungóbab csíráztatása
Hozzávalók egy nagyobb mungóbab csírás pizzához
2 maréknyi (egy bögrényi - 1 bögre = 2,5 dl) csíráztatott mungóbab3 evőkanál csicseriborsóliszt / zabliszt
0.5 dl-nyi növényi tej
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi szárított, őrölt paradicsom / 1 evőkanálnyi sűrítmény
1 kávéskanál garam masala
1/2 kávéskanál szárított oregánó
só
1 evőkanálnyi olvasztott kókuszzsír / más növényi zsiradék
zöldségek és levelek a tésztába: 1 kis marék spenót levél, kevés aprított petrezselyemlevél vagy más zöld levél, apróra darabolt színes paprikák, kevés reszelt répa, bármi, amit szeretünk.
Hozzávalók a pizza feltéthez
1/2 csomag (25 dkg) vegyes, mirelit vagy friss zöldség1 evőkanál kókuszzsír
Fűszerek: oregánó, bazsalikom, medvehagyma, kömény, só vagy, amit szeretünk (friss vagy szárított fűszerek)
2 evőkanálnyi reszelt növényi sajt, nem vegánoknak feta
Vegán, gluténmentes ketchup vagy pizzaszósz
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
A mungóbab csírás pizza elkészítése
1. A liszt kivételével mindent tegyünk az aprítógépbe és alaposan, de ne teljesen pépesre őröljük meg. (húsdarálóval is lehet).2. A zöldségpéphez keverjük hozzá a választott lisztet.
3. Sütőpapírral bélelt tepsi közepén formáljunk egy kerek lapot.
4. Tegyük 180 fokos sütőbe 10 percre.
5. Nagyjából 10 perc után vegyük ki és tapogassuk meg a pizzalapot. Ha már a közepe sem ragadós, halmozzuk a tetejére a tölteléket, locsoljuk meg kissé ketchuppal / paradicsomszósszal. Süssük ismét 15 percig illetve addig, amíg látjuk, hogy a széle megpirult és a tetején lévő zöldségek is kapnak egy kis színt.
A feltétet mi egy fél csomag mirelit vegyes zöldségből készítettük, addig, amíg a pizzalap az első tíz percben sült.
A zöldségeket megpároltuk, fűszerként oregánóval, kevés bazsalikommal, köménnyel, sóval ízesítettük.
Sajtot szórtunk rá.
Jó étvágyat!
A pizza mungóbab csírából recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: pizzák | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA