A vegán módon táplálkozók bizonyára készítettek már ezen a nyáron töltött paprikát valamilyen formában, hiszen ez a szezon egyik olyan étele, amelyhez a hozzávalókat mindenhol meg lehet vásárolni. Mi különösen szeretjük, hogy egyszerre több napra való adagot lehet belőle készíteni, ahogy áll a hűtőben napról-napra finomabb lesz.
Mi most egy shiitake gombásat készítettünk, hátha ilyet még nem csináltatok. Kínálatbővítésként lehet rá támaszkodni, próbáljátok ki így is.
A gombával intenzív ízű, a paprika-paradicsom ízével harmonizáló tölteléket lehet készíteni. A shiitake gomba nagyon egészséges, értékes élelmiszer, az interneten kötetnyi irodalom lelhető fel gyógyító hatásáról. A töltelék összeragasztásához mi tojáspótló port használtunk, de lentojással is összeragad annyira, hogy főzés közben nem jön ki a paprikából a töltelék.
Sütőben is elkészíthető, talán még finomabb is, mint a tűzhelyen főtt és így egészen biztosan bármilyen tojáspótló nélkül is biztosan helyén marad a töltelék.
A shiitake gombával töltött paprika hozzávalói
6 darab nagyobbacska, kicsumázott zöldpaprikaA töltelék hozzávalói:
1/2 csomag shiitake gomba (előző éjszakára / néhány órára beáztatva)
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) jázminrizs / más könnyen fővő rizs
1 közepes hagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
1 löttyintésnyi olívaolaj / más olaj
1 lapos evőkanál miso
1 kis csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű apróra vágva / 1 evőkanál szárított fűszerek
1 púpozott evőkanál hántolt kendermag (elmaradhat)
1 evőkanál inaktív élesztő (elmaradhat)
só, ha szükséges (a miso sós)
2 kávéskanál tojáshelyettesítő por / 2 lentojás
tovább ízesíthető 1 kávéskanál shiitake gombaporral is (elmaradhat)
A paradicsomos főzőlé hozzávalói:
0.5 dl sűrített paradicsom + 0.5 liter víz
1 kávéskanál cukorféleség
1 evőkanál Balance zöldség erőleves / más mindenmentes ételízesítő / zöldség erőleves / zöldséglé
só, ha szükséges (a Balance erőleves sós)
egy kis csokor vegyes zöldfűszer csomóban összekötve (oregáno, bazsalikom, kakukkfű)
1 kis fej lilahagyma egészben
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A shiitake gombával töltött paprika elkészítése
1. A shiitake gombát néhány órára vagy egy egész éjszakára áztassuk be.2. Szűrjük le az áztató vizet és a gombát aprítsuk fel vékony csíkokra. Tegyük félre.
3. A hagymát, fokhagymát az olajon pároljuk meg.
4. Adjuk hozzá a misot és főzzük össze.
5. A megpárolt hagymákhoz adjuk hozzá az aprózott shiitake gombát és pároljuk együtt 15 percig. Kavargassuk, sütögessük, hogy a gomba és a hagyma elfője a levét. Tegyük félre az elkészült gombát és hagyjuk hűlni.
6. Mossuk meg a rizst alaposan.
7. Aprózzuk el a zöldfűszereket.
8. Egy tálban keverjünk össze mindent: a rizst, a kihűlt gombát, ízesítőket és fűszereket.
9. Hagyjuk a tölteléket kicsit állni, amíg a paradicsomos főzőlevet elkészítjük.
10. A sűrített paradicsomot hígítsuk fel a vízzel. Tegyünk bele 1 evőkanálnyi zöldség erőlevesport, ízesítsük kevés cukorral, sóval, (ha szükséges), tegyük bele a csokorba kötött zöldfűszereket és a megpucolt lilahagymát egészben.
11. A paradicsomlevet az ízesítőkkel és a fűszerekkel forraljuk fel.
12. Amíg a paradicsom felforr, töltsük meg a paprikákat az időközben kihűlt töltelékkel.
13. Vegyük a paradicsomlé alatt a lángot takarékra, várjuk meg, amíg a paradicsomlé forrása lecsendesedik. A paprikákat gyengéden / finoman engedjük bele az éppen-éppen csak forrásban lévő paradicsomlébe. Forraljuk fel a levet újra és csendes tűzön főzzük a paprikák héjának megpuhulásáig. Ez nagyjából 25 perc.
A paprikákat sütőben is megsüthetjük. Ez esetben az elkészített paradicsomlevet öntsük egy mély sütőedénybe és szép sorjában helyezzük bele a paprikákat. Süssük, amíg a paprikák héja átszúrhatóra puhul. Ez nagyjából 180 fokos sütőben 35-40 perc.
Jó étvágyat!
A shiitake gombával töltött paprika recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | FŐÉTELEK