A képen látható sütőtökös rakott tészta nagyon könnyen elkészíthető, még egy gyerek számára is szakácssikereket hozó étel, amely lényegében két fő hozzávalóból plusz néhány kedvenc fűszerízesítő felhasználásával elkészíthető. Kevés hozzávalóból 10 perc alatt összerakható. Egyszerű összetevői ellenére meglepően ízletes, tápláló, egészséges.
Érdemes akkor készíteni, amikor egyébként is tököt sütünk. Tegyünk félre néhány szeletet ennek a tésztaételnek az elkészítéséhez. Még inkább érdemes elkészíteni akkor, ha azzal szembesülünk, hogy a kisült tök csalódást keltően ízetlen, száraz, túl nedves, stb. Ilyenkor némi konyhai rafinéria és néhány fűszer felhasználásával megmenthető a kidobástól, a konyhapulton hervadozástól.
Mi az elkészítéséhez vörös lencsetésztát használtunk, de más gluténmentes tésztával is elkészíthető, tápiókatésztával készült változata különösen szép megjelenésű, gusztusos étel. Lényegében a kamránkban parkoló valamennyi tésztaféleség szóba jöhet az elkészítéséhez.
A sütőtökkel rakott tészta hozzávalói 2 személyre
1/2 csomag lencsetészta / bármilyen gluténmentes vagy vegán tészta2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) sütőtökpüré
Javaslat az ízesítéshez:
1 kis fej lilahagyma aprítva
1 kis fej vöröshagyma fele aprítva / 1 lapos kávéskanál hagymapor
2-3 gerezd fokhagyma / 1 lapos kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál szójaszósz / 1 evőkanálnyi miso
1 nagy evőkanál paradicsompüré / ketchup
1 kávéskanál barnacukor
1-2 d fújásnyi folyékony füst
1 kávéskanál BBQ fűszer / szósz / más kedvenc fűszer
2-3 kávéskanálnyi étolaj
gluténmentes morzsa a szóráshoz / maniókaliszt / rizsdara
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A rakott tészta elkészítése
1. A választott tésztát a csomagoláson található utasítások szerint főzzük ki.2. Ha lencsetésztát választunk, annak a főzési ideje nagyjából 5 perc. Ne főzzük túl, még a sütőben puhulni fog.
3. Míg a tészta fő, készítsük el a töktöltelékhez az ízesítő alapot.
Ha nem hagymaporokkal dolgozunk, a hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk apróra.
Az olajon megfuttatva a vöröshagymát, tegyük hozzá a fokhagymát és süssük üvegesre.
Minden más hozzávalót egyenként tegyünk a serpenyőbe, kavarjuk jól össze és 2 perc alatt főzzük össze, sűrítsük be.
4. A sütőtökpürét keverjük hozzá, forgassuk alaposan össze.
5. Olajozzunk ki egy kisebb tepsit / sütőformát és szórjuk meg gluténmentes zsemlemorzsával / maniókaliszttel / rizsdarával úgy, hogy a sütőedényünk falát vékonyan bevonja.
6. Gondolatban felezzük el a tésztát és az ízesített tökpürét is. A tészta egyik felét halmozzuk a tepsi aljára.
Terítsük rá a töktöltelék felét. Erre halmozzuk a tészta másik felét. A végére hagyjuk a töktöltelék másik felét.
7. A 180 fokos sütőben nagyjából 25-30 perc alatt átsül.
8. Tálaljuk salátákkal.
Jó étvágyat!
A sütőtökkel rakott tészta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TÉSZTÁK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA