Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Vegán túrós gombóc máköntettel recept

   
A következőben egy rendhagyó, vegán "túrógombóc" elkészítését mutatjuk be,
amely ízvilágában és állagában nagyon hasonlít az igazihoz.

Ebben a receptben egy máköntetet készítettünk hozzá, de fogyaszthatjuk a szokásos módon zsemlemorzsába forgatva, de akár darált diót is használhatunk prézliként.

Nagyon finom fahéjas pudinggal is, amelyet növényi tejből, kukoricakeményítőből, édesítőből és fahéjból készíthetünk.


Hozzávalók 10-12 gombóchoz


1/2 bögre köles

1/2 bögre kukoricadara

2-3 evőkanál barna nádcukor vagy kókuszcukor

1 púpozott kávéskanál szárított citromhéj, vagy egy friss citrom lereszelt héja

1 citrom leve

1 csipet só

3 bögre víz, vagy kókusztej vagy más növényi tej




Más variációban


1/3 bögre köles

1/3 bögre kukoricadara

1/3 bögre quinoa


A többi hozzávaló azonos az előzővel

Elkészítés


1. A kölest mossuk meg és egy éjszakára áztassuk be.

2. 2 dl vízben / növényi tejben a kölest főzzük legalább 10-15 percig, ha van tapadásmentes bevonatú edényünk, akkor abban.

3. 15 perc után adjuk hozzá a kukoricadarát (és a quinoát), főzzük további 15 percig, sűrű kását kell kapjunk, azért ha nagyon készülne leragadni pótoljunk hozzá egy-egy kis vizet. Sűrűn kavargassuk. Ha por alakú vagy szárított citromhéjat használunk azt is ebben a fázisban adjuk hozzá.

A gombócunk sikere azon múlik, hogy a kölest nagyon puhára főzzük-e. Nem szabad, hogy a köles közepe főtlen legyen. Feltétlen fontos az is, hogy a megfőtt kásánk sűrű, formázható massza legyen.

4. Ha a hozzávalók megfőttek, vegyük le a tűzről a kását és hűtsük ki langyosra.

5. A langyos kásához keverjük hozzá a cukrot és a citrom levét.

6. Ha a máköntet kész, formáljunk a masszánkból gombócokat és helyezzük az öntetbe azokat.


A máköntethez


Hozzávalók


2/3 bögre darált mák (6 evőkanál darálatlan állapotban)

2-3 evőkanál barna nádcukor, kókuszcukor vagy méz

1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő

2,5 dl növényi tej (a kókusztej készítésének a leírását lásd a receptek között)

1 csipet só

1/2 mokkáskanál fahéj

1/2 mokkáskanál szegfűszeg

1/2 mokkáskanál vaníliapor vagy 1 mokkáskanál aroma


Elkészítés


1. Daráljuk meg a mákot.

2. Forraljuk fel a tejet és zúdítsuk bele a darált mákot.

3. Édesítsük, keverjük bele a fűszereket.

4. Picit, 1-2 percig főzzük a mákot, addig keverjünk el egy púpozott kávéskanál kukoricakeményítőt egy kevés vízben.

5. Állandó keverés mellett adjuk a keményítőt a fővő mákhoz.

6. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá kevés vizet a kívánt állag eléréséhez.

7. Formáljunk gombócokat a kölesmasszából és helyezzük az öntetbe azokat.​

Jó étvágyat!



A túrós gombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.