Nagyon finom fahéjas pudinggal is, amelyet növényi tejből, kukoricakeményítőből, édesítőből és fahéjból készíthetünk.
Hozzávalók 10-12 gombóchoz
1/2 bögre köles
1/2 bögre kukoricadara
2-3 evőkanál barna nádcukor vagy kókuszcukor
1 púpozott kávéskanál szárított citromhéj, vagy egy friss citrom lereszelt héja
1 citrom leve
1 csipet só
3 bögre víz, vagy kókusztej vagy más növényi tej
Más variációban
1/3 bögre köles
1/3 bögre kukoricadara
1/3 bögre quinoa
A többi hozzávaló azonos az előzővel
Elkészítés
1. A kölest mossuk meg és egy éjszakára áztassuk be.
2. 2 dl vízben / növényi tejben a kölest főzzük legalább 10-15 percig, ha van tapadásmentes bevonatú edényünk, akkor abban.
3. 15 perc után adjuk hozzá a kukoricadarát (és a quinoát), főzzük további 15 percig, sűrű kását kell kapjunk, azért ha nagyon készülne leragadni pótoljunk hozzá egy-egy kis vizet. Sűrűn kavargassuk. Ha por alakú vagy szárított citromhéjat használunk azt is ebben a fázisban adjuk hozzá.
A gombócunk sikere azon múlik, hogy a kölest nagyon puhára főzzük-e. Nem szabad, hogy a köles közepe főtlen legyen. Feltétlen fontos az is, hogy a megfőtt kásánk sűrű, formázható massza legyen.
4. Ha a hozzávalók megfőttek, vegyük le a tűzről a kását és hűtsük ki langyosra.
5. A langyos kásához keverjük hozzá a cukrot és a citrom levét.
6. Ha a máköntet kész, formáljunk a masszánkból gombócokat és helyezzük az öntetbe azokat.
A máköntethez
Hozzávalók
2/3 bögre darált mák (6 evőkanál darálatlan állapotban)
2-3 evőkanál barna nádcukor, kókuszcukor vagy méz
1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő
2,5 dl növényi tej (a kókusztej készítésének a leírását lásd a receptek között)
1 csipet só
1/2 mokkáskanál fahéj
1/2 mokkáskanál szegfűszeg
1/2 mokkáskanál vaníliapor vagy 1 mokkáskanál aroma
Elkészítés
1. Daráljuk meg a mákot.
2. Forraljuk fel a tejet és zúdítsuk bele a darált mákot.
3. Édesítsük, keverjük bele a fűszereket.
4. Picit, 1-2 percig főzzük a mákot, addig keverjünk el egy púpozott kávéskanál kukoricakeményítőt egy kevés vízben.
5. Állandó keverés mellett adjuk a keményítőt a fővő mákhoz.
6. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá kevés vizet a kívánt állag eléréséhez.
7. Formáljunk gombócokat a kölesmasszából és helyezzük az öntetbe azokat.
Jó étvágyat!
A túrós gombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.