Régóta készülünk egy igazán jó, gluténmentes, vegán zsemlegombóc elkészítésére. Mindig nagyon bonyolultnak, rizikósnak, macerásnak véltük, halasztgattuk. A zöldségkocsonya készítésekor viszont annyi főtt zöldségünk maradt, hogy kínálkozott a lehetőség egy jó zöldséges szósz – alias vadas szósz – elkészítésére és ha már vadas szósz, hát legyen hozzá zsemlegombóc. Négy nagy portobelló gombát is bepácoltunk és megsütöttünk hozzá. Az elkészült étel minden elképzelésünket felülmúlta. Ízletessége, mutatóssága, kiadóssága alkalmassá teszi ünnepi alkalmakra, nagyobb családi eseményekre is. Nyugodtan próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.
A zsemlegombócokat kétféleképpen is elkészítettük. Készen vásárolt gluténmentes bagettből és saját sütésű bagett kenyerünkből is. A saját sütésű kenyerünk hozzávalóinak és elkészítésének linkjét a bejegyzésünk végén vagy a receptgyűjteményünkben megtaláljátok. Mind a kettő nagyon finom, egymással egyenértékű, bármelyikkel próbálkozhattok.
Mostani posztunkban a készen vásárolt rúdkenyérrel készült változatot közöljük.
Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
1 db készen vásárolt gluténmentes rúdkenyér (20 dk,Tesco)2 evőkanál hajdinaliszt
2 evőkanál kölesliszt
2 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál tápióka keményítő
2 kávéskanál tojáspótló por
1 púpozott kávéskanál Gefro Balance erőlevespor / más zöldséges ételízesítő
1 kis csokornyi petrezselyemlevél aprítva
annyi víz, amennyivel formázható tésztát keverhetünk (kb. 2 dl)
Hozzávalók a zöldségszószhoz:
1 db közepes sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 kisebb fej zeller
1-2 szárzeller
1/2 kisebb karalábé
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db piros kápiapaprika a szín miatt
3 db karfiolrózsa (elmaradhat)
3 db brokkolirózsa (elmaradhat)
1/2 bögre mirelit zöldborsó (elmaradhat)
1 evőkanál erőleves por (Gefro balance)* / mindenmentes ételízesítő
1 kávéskanál himalája só (az erőlevespor is sós)
5-7 szem fekete bors
mokkáskanálnyi kömény
1/2 mokkáskanál szerecsendió
1 dl zöldséglé
1 bögre sűrű kókusztej / más növényi tej / növényi krém
1-2 evőkanál mustár
1 kávéskanál tetszés szerinti cukor vagy édesítő
Hozzávalók a gombához:
4 nagy portobelló gomba2 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál folyékony füst
1 kávéskanál fokhagymapor / 2-3 gerezd áttört fokhagyma
1/2 evőkanál worchester szósz
1 csipetnyi csili (el is maradhat)
1 kávéskanál balzsamecet
1 kávéskanál sűrített paradicsomszósz
1 kávéskanálnyi datolya- vagy más szirup / barna vagy kókuszcukor
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. A zsemlegombóc elkészítése:
A gluténmentes kenyérkét szeleteljük fel vékonyan. Sütőpapírral bélelt tepsiben pirítsuk meg a kenyérszeleteket egészen addig, amíg a szeletek szép, pirult színt kapnak. (170 fok) A gluténmentes kenyérszeletek lassan pirulnak, akár 15 percet is kell rájuk várni.Tegyünk fel 1.5-2 liternyi vizet forrni.
A megpirult kenyérszeleteket hűlés után tördeljük apróbb darabokra.
A felsorolt lisztekből és a tojáspótló porból készítsünk sűrű nokedlitésztát. Keverjük bele a tördelt kenyereket. Hagyjuk kicsit állni. Formázható masszát kell kapnunk.
Formáljunk nagyobb gombócokat a masszából és főzzük ki azokat. Akkor vannak készen, ha szépen feljönnek a víz felszínére.
** A saját sütésű kenyérből készült kenyérből a fentiekkel analóg eljárással készül gombóc.
2. A zöldségszósz elkészítése
A megadott zöldségeket éppen csak annyi vízben, amennyi ellepi őket főzzük meg.Tegyük a turmixba a többi hozzávalóval és készítsünk belőle sűrű szószt. Tegyük félre.
3. A gomba elkészítése:
A megadott hozzávalókból készítsünk páclevet.A gombák tönkjét törjük ki. A tönköket dobjuk nyugodtan a fővő zöldségekhez.
A pácban forgassuk meg a gombafejeket. (Nem kell sokáig pácolni, éppen csak be kell vonni a páccal.)
A gombákat tegyük egy kisebb tepsibe a lemezes felükkel felfelé. A maradék pácot töltsük a kalapokba.
170 fokos sütőben süssük addig, amíg látjuk, hogy a páclé a gombakalapok belsejében forrni kezd.
4. Az elkészült hozzávalókat rakjuk össze egy hőálló tálba, melegítsük kissé össze a sütőben és tálaljuk.
Megjegyzések:
*A Gefro Balance erőlevespor a Bulkshop egy olyan kiváló terméke, amellyel leveseinket, főzelékeinket még finomabbá, különlegesebbé varázsolhatjuk. Ételízesítőként nem sok kell belőle, íze fantasztikus, használata egyszerű. Nem elengedhetetlen kelléke ételeinknek, de nagyon megéri használni, őszintén javasoljuk.
** Sajátkészítésű kenyér: Növenyi sajtgolyók zöldfűszeres olajban gluténmentes bagett kenyérrel recept
A zsemlegombóc zöldségmártásban portobelló gombával recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: SAJTOK | KENYEREK