Ha nagyon sürgősen szükségünk van egy tortára, pudingra, készítsük el a képen látható tortácskát.
Az alapja mikróban sült, így, akik nem idegenkednek a mikró használatától kevesebb, mint 10 perc alatt megsüthetik a tortaalapot. Míg a mikróból kivett tortalap kihűl, elkészítjük a krémet, összerakjuk és mehet is a hűtőbe. Ha annyi időnk sincs, hogy a hűtési időt kivárjuk, nyugodtan tálalhatjuk pudingként kis tálkákban.
Nem kell félnünk, hogy a krémünk vagy a hab céklaízű lesz, a kész sütemény finom, édes, krémes lesz, de mindenképpen turmixoljuk hozzá egy fél citromnak ne csak a levét, hanem a meghámozott húsát is.
A receptben kétféle tortaalap hozzávalóit is megadjuk, az egyik rétegben csokis, a másik rétegben mandulás alapot halmoztunk egymásra, de természetesen csak az egyik vagy a másik is elegendő alapnak, ez esetben azonban azt javasoljuk, hogy dupla mennyiséget készítsünk a mikróban a választott rétegből. Ha idegenkedünk a mikró használatától, a tortaalap a sütőben is kisüthető, úgy azonban az elkészítési idő lényegesen meghosszabbodik.
Hozzávalók a céklatorta csokis, mikrós alapjához
2 kissé púpozott evőkanál / 1/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) zabliszt / őrölt zabpehely
2 normál evőkanál / 1/4 bögre kakaó
2 evőkanál datolyaszirup / más szirup
1 evőkanál almaszósz
2-3 kanál növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1-2 evőkanál csokichips / vagy aprózott étcsoki
1-2 evőkanál durvára őrölt mandula / kesudió / dió
1 csipet só
1 kiskanál vaníliakivonat
1/2 kávéskanál sütőpor
Hozzávalók a világos színű mandulás, mikrós alaphoz
1/3 bögre zabliszt / őrölt zabpehely
2 evőkanál / 1/4 bögre mandulaliszt
2 evőkanál datolyaszirup / más szirup
1 evőkanál almaszósz
2-3 kanál növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1-2 evőkanál csokichips / aprózott étcsoki (el is maradhat)
1-2 evőkanál durvára őrölt mandula / kesudió / dió
1 csipet só
1 kiskanál vaníliakivonat
1/2 kávéskanál sütőpor
Hozzávalók a céklatorta krémhez
A céklakrémhez egy boltban vásárolt gluténmentes vaníliapudingot is használhatunk.
Ha mi magunk készítjük a krémhez az alapot:
1/2 bögre áztatott kesudió
1 közepes cékla kevés vízzel / növényi tejjel turmixolva / nyers cékla helyett egy nagyobb evőkanálnyi céklaport is használhatunk.
1.5 evőkanál kukoricakeményítő
3 dl növényi tej
1 kávéskanál agaragar
3 evőkanál eritritol / más fehér színű cukorféleség / növényi szirup
1/2 kisebb héjától megfosztott citrom
1 kiskanál vaníliakivonat
1-2 dl növényi habalap
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A céklatorta elkészítése
Előkészület: meleg vízbe áztassuk be a kesudiót.
1. A süteményalapokat keverjük el alaposan a hozzávalóknál felsoroltakkal.
2. A kakaós változathoz a csokichipset utoljára keverjük hozzá.
3. Készítsünk ki 2 félliteres bögrét / tálat. Az egyikbe a csokis, a másikba a mandulalisztes változatot tegyük.
4. Tegyük be a mikróba 800 fokon, 1,7 percig sült a mienk.
Akkor jó, ha a közepén van egy kicsike nedves folt, de nem tragédia, ha kicsit szárazabb.
5. A sütialapokat tegyük félre kihűlni.
Készítsük el a céklás krémet.
6. A tejet, a keményítőt és az agaragart keverjük alaposan össze és főzzük sűrűsödésig, illetve egy picit tovább, hogy az agaragar is megfőjön. (1-2 perc)
A pudingot vegyük le a tűzről, édesítsük, ízesítsük.
7. A céklát és a fél citromot (ne csak a levét) a lehető legkevesebb vízben turmixoljuk meg. Annyi vizet / növényi tejet adjunk hozzá csak, hogy a turmixunk elvigye, de semmiképpen ne többet. Amikor a cékla is simára turmixolódott, tegyünk egy keveset félre a hab színezéséhez és a többit keverjük össze a kesudióval és turmixoljuk össze, míg a kesu is krémes lesz. Adjuk hozzá a pudinghoz. A nyers céklától nagyon szép színe lesz a krémnek.
Ha céklaporral dolgozunk, a kesudiót és a céklaport kevés növényi tejben egyszerre turmixolhatjuk. Ez esetben a habot kiskanálnyi céklaporral díszíthetjük.
8. Verjük fel a habalapot.
9. A félretett céklalevet / céklaport adjuk hozzá a felvert habhoz.
Összeállítás
10. Ebben a fázisban tálalhatjuk pudingként is az elkészült alapanyagokat, kisebb pudingtálkákban.
1 evőkanál csokis sütit, egy evőkanál mandulás sütire halmozzunk, 2 evőkanálnyi habbal díszítjük. Kevés ideig hűtsük a pudingot - de frissen is fogyaszthatjuk -, hogy az agaragar megszilárdítsa a krémet.
11. Ha tortát akarunk készíteni, a csokis és a mandulás sütit is külön-külön edénybe kaparjuk ki a bögréből és keverjünk hozzájuk 1 púpos kávéskanál kókuszzsírt vagy 2 evőkanálnyi szirupot és gyúrkáljuk össze.
12. Nyomkodjuk előbb a csokis réteget a tortaforma aljába.
13. Halmozzuk rá a mandulás réteget, kicsit nyomkodjuk össze.
14. Halmozzuk rá a céklakrémet, simítsuk el.
15. Tegyük rá a céklával színezett habréteget, simítsuk el.
16. Néhány órára tegyük hűtőbe.
Jó étvágyat!
A céklatortácska vagy puding pár perc alatt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA