A képeken látható ropogós kekszeket azoknak ajánljuk elkészítésre, akik szeretik a hagyományos háztartási kekszekre emlékeztető ízeket és konzisztenciát, de a háztartási kekszet már nem eszik vagy ehetik elveik vagy diétájuk miatt. Ezek a kekszecskék nagyon finomak, kitűnően alkalmasak kávézáshoz. Pazar ízélményt kínálnak, amikor a szájunkba véve szinte elolvadnak a meleg kávéban.
Alkalmasak arra, hogy a gyerekek uzsonnadobozába csomagoljuk vagy magunkkal vigyük egész napi rohangálásaink, munkánk során. Maga a vigasztaló kikapcsolódás, egy ízes, egészséges falat a hajtásban. Nagyon jó vendégváró, szuper mártogatós lehet édes krémekhez, lekvárokhoz, nutellához.
Egészséges "nutellát" mi magunk is készíthetünk csicseriborsóból. A receptjét lásd a poszt végén.
Kakaós zabkeksz hozzávalói
2 bögre (20 dkg) zabpehelyliszt1/4 bögre (1 bögre = 2,5 dl) kakaó (22 g)
1 lapos kávéskanál útifű maghéj
1/2 bögre (6 dkg) kókuszcukor / barna cukor / cukor
1/4 bögre (8 dkg) almaszósz / párolt alma
1 nagyobb evőkanál (5.5 dkg) kókuszzsír / más növényi zsír
1 csipet só
fűszerek: fahéj, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, amit szeretünk, 1-1 mokkáskanálnyi
A díszítéshez (el is maradhat)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Zabkeksz elkészítése
1. *A gluténmentes zabliszt beszerzése nem egyszerű feladat, ezért, ha szükséges a Bulkshopban beszerezhető gluténmentes zabpehelyből őröljünk kávédarálóban lisztet.
2. Készítsük el az almaszószt. Egy nagyobb almát hámozzunk meg, daraboljuk fel, leheletnyi vizet aláöntve pároljuk meg és pépesítsük. Almapépet az Aldiban vagy a Dm-be készen is lehet venni, de egy bébikonzerv is megteszi.
3. Őröljük meg a diót / mandulát.
4. A hozzávalókból keverjünk egy formálható tésztát, formáljunk belőle egy cipócskát.
5. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk el a kívánt vastagságúra. A képeken láthatónál picikét vastagabbra.
6. Vegyük le a felső sütőpapírt és derelyemetszővel vagy késsel rácsozzuk be. Ezek mellett a vonalak mellet fogjuk sütés után széttördelni a kekszeket.
7. A kekszeket az alsó sütőpapírral együtt emeljük be a tepsibe.
8. 170 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt sülnek meg, de ez függ a kekszek vastagságától is. Akkor tekinthetjük a kekszeket sültnek, ha a tetejük száraz.
A kekszek a sütőből kivéve, hűlés közben még szilárdulnak.
9. A kihűlt kekszek egyik végét mártsuk olvasztott csokiba, majd őrölt dióba / mandulába, szezámmagba.
Mi a szezámmagosat szerettük legjobban.
A csicserinutella leírását itt találjátok.
A kakaós zabkeksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KEKSZEK | SÓS KEKSZEK