A képen látható kókuszkocka egyszerű kevert sütemény, amelyet kakaó- és kókuszbevonattal öltöztettünk ünnepivé. A hagyományos, tojással, búzaliszttel, cukorral piskótatésztából készült kókuszkocka sokunk gyerekkori kedvence volt. Ebben a receptben a tojást almaszósz helyettesíti, lisztként pedig a kedvenc lisztkeverékünket, az apróbbra őrölt zabpehely és mandulaliszt kombinációt használtuk. A környezetünkben lévő egyik fiú meg is jegyezte, hogy ha ezt a három hozzávalót összekeverjük, máris finom, ehető ennivalót kapunk. A sütés és a többi már csak a bónusz. Hétköznapi süteményként is megállja a helyét, mert elkészítés után strapabíró, hurcolható, vigaszt nyújtó, bánat- és fáradtságűző, kényeztető.
Az elkészítése nem igényel patikapontosságú méréseket, gyakorlatilag, ha nem égetjük oda, elronthatatlan.
Mi most azok kedvéért készítettük, akik nem akarnak, beiglivel és zserbóval bajlódni, részben az időhiány, részben önbizalomhiány miatt, vagy mert szeretik az egyszerűbb, praktikus megoldásokat.
A sütemény a kakaóbevonat és a kókusz nélkül tortaalapnak is remek, de egyszerű, szeletelhető süteményként is feltálalható. Mi most az ünnepi hangulat fokozására megadtuk a módját, és az egyszerű süteményünket felöltöztettük.
Nagyon finom lett.
A karácsonyi kókuszkocka hozzávalói
egy 15×20 cm-es tepsihez, 12 szelet süteményhez1 bögre (2,5 dl) apróbbra őrölt zabpehely
1 bögre mandulaliszt*
2 evőkanál tápiókakeményítő
1/2 bögre (4 nagy evőkanál) kókuszcukor / barna cukor / eritrit**
1 csomag sütőpor
3 evőkanálnyi almaszósz***
5 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 csipet só
1 lapos kávéskanál szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál citromhéjpor / 1/2 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál kardamom
Hozzávalók a kókuszkocka bevonatához:
3 púpozott evőkanál (5 dkg) kakaó
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
3 evőkanál kókusz / barna cukor / cukor
1.5 dl híg kávé / növényi tej / víz
15-20 dkg kókuszreszelék
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A karácsonyi kókuszkocka elkészítése
1. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
3. Keverjük össze a folyékony hozzávalókat.
4. Készítsünk a száraz és nedves hozzávalókból nagyjából nokedli sűrűségű tésztát.
Ha száraznak tűnne, tegyünk hozzá még egy evőkanál almaszószt.
5. Simítsuk el a papírral bevont tepsiben.
6. 25-30 perc alatt sül, a tészta magasságától is függően. Tűpróba után vegyük csak ki.
7. Okvetlen hűtsük ki. A gluténmentes sütemények csak hűlés után szeletelhetők jól Ha apróbb repedéseket látnánk a kész süteményünk felületén, az elkészülő kakaós bevonóval kitölthetjük a hézagokat, a szilárduláskor / hűléskor ettől összeragad. Akár a hűtőbe is betehetjük a biztos hűlés érdekében.
A kihűlt süteményt szeleteljük fel. Mi végül is mérőszalagot használtunk a felosztáshoz, de ez természetesen nem kötelező.
A kókuszkocka bevonatának elkészítése:
1. A kakaót, ha szükséges szitáljuk át.2. Adjuk hozzá a cukrot és a választott folyadékot is.
3. Keverjük jól össze és főzzük fel.
Vegyük le a tűzről és keverjük bele a kókuszzsírt.
4. Vonjuk be a sütikockákat egyenként.
A bevonónak sűrűnek, de folyósnak kell lennie. Picit folyékonyabb is legyen, mint a tortabevonók. Egyrészt a sütemény elszívja a felesleges nedvességet, a kókuszsír szilárdulásával meg is dermed, nem lesz ragacsos. A hígabb bevonatban könnyebb is megforgatni a sütikockákat.
Két villa segítségével megforgattuk a sütidarabokat a bevonóba (még így is fülig szószosak lettünk, nem győztük lenyalogatni).
Ha a bevonat munka közben besűrűsödne vagy erősen kihűlne, bármikor hígítható és melegíthető.
A bevont szeleteket azonnal áttettük a kókuszreszelékbe és minden oldalukon megforgattuk benne.
Jó tanács: ne öntsük egyszerre a kókuszreszeléket a tányérra, fokozatosabban, részletekben használva, nem keni össze a barna bevonat, fehérebb, szebb lesz a kókuszköntös.
5. A beöltöztetett sütiket a máz dermedéséig rácson szárítottuk.
Megjegyzések:
*A sütemény csak zabpehelyből is elkészíthető, vagy eltolhatjuk az arányokat, de ez esetben számolni kell az ízek és a konzisztencia változásával is.
**Amennyiben a süteményünkben eritritet használunk, számolnunk kell azzal, hogy a süteményünk kissé szárazabb, kevésbé nedves lesz.
***Az almaszósz itt a tojás funkcióját tölti be, de jelentősen hozzájárul a sütemény ízéhez is. Egy meghámozott, felkockázott, pici vízben megfőzött, pépesített alma is megteszi és megéri a fáradságot. Természetesen más tojáspótlás is elképzelhető,pl. banán, lentojás, chiamag, de ez esetben változik az íz és a konzisztencia is.
Jó étvágyat!
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | kekszek
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA