Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Mákzserbó recept

A mákos zserbó finom ünnepi recept    A mákos zserbó finom ünnepi recept

Finom ünnepi recept mákkal

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető sütemény.

 

bulkshop magyar vallalkozas
Az ünnepek közeledtével bizonyára előkerülnek majd a hagyományos karácsonyi beigli és zserbó receptek, azoknál is, akik ezeket nem hagyományos alapanyagokból, nem hagyományos módon készítik. A korábbi években már több olyan receptet publikáltunk, amelyek megkönnyíthetik az ünnepi készülődést, bővíthetik a választékot. Ezeknek a receptleírásait itt találjátok: karácsonyi receptek. Egy zserbó vagy beigli recept általában nem „párperces”, kissé több munkát és odafigyelést követel, talán ezért is van, hogy ezek a sütemények inkább ünnepi alkalmakkor kerülnek az asztalra, akkor viszont mindenki örömére.

Mostani receptünkben a zserbó hagyományos sárgabaracklekvár-dió töltelékét alakítottuk át szilvalekvár-mák alapúra. Rettentően finom, szaftos lett, akik szeretik a mákot, okvetlen próbálják ki. Nem fogtok csalódni.

A sütemény elkészítését képpel és részletes leírással igyekszünk segíteni, az egyes zserbólapok nyújtás nélküli elkészítését bemutatni. Az elkészítés előtt nézzétek meg a segítő képet.

A sütemény elkészítésénél nem zablisztet, hanem apróbbra őrölt zabpelyhet használtunk, ez az apróbbra őrölt „daraszerűség” adja a sütemény omlós, linzertészta-szerű jellegét.

A zabpehely és a mandulaliszt aránya változtatható, a sütemény csak zabpehelyből is elkészíthető. Ha a pénztárcánk megköveteli, használjunk kicsit több - és olcsóbb - zabpelyhet a mandulaliszt ellenében.

A kicsit több zabpehely és kevesebb mandulaliszt felhasználásával az eredmény még mindenképpen finom lesz, de a receptben megadott hozzávaló mennyiségek sokszorosan kipróbáltak és beváltak, kitűnő ízkombinációt eredményeznek. Amennyiben megtehetjük, ne hagyjuk ki a receptből a massza összeállításához az almaszószt, mert nagyon jó ízt kölcsönöz a süteménynek, tojás helyetti összetevőként is jó.

 

A mákzserbó hozzávalói

4 lapos, 20×20 cm átmérőjű tepsi süteményhez

2 bögre (2,5 dl) zabpehely
1.5 bögre mandulaliszt
2 evőkanál útifű maghéj
2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz (lentojás)
3 evőkanál almaszósz / szükség szerint növényi tej is megteszi, ha nincs almaszósz
2 evőkanál citromlé
1/2  bögre kókuszcukor / más cukor / cukorpótló
2 evőkanál (8 dkg) kókuszzsír
1 sütőpor
1 csipet

Töltelék
5-6 dl cukor nélküli szilvalekvár
20 dkg mák
2/3 bögre őrölt kókusz- vagy barna cukor

A tetejére
1 tábla étcsokoládé a tetejére + 3 evőkanál növényi tej + 1 kávéskanál kókuszzsír

 

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»» 
 

 

A mákzserbó elkészítése

A mákos zserbó finom ünnepi recept1. Előkészületek
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral
Áztassuk be a lentojást.
Őröljük apróbbra a zabpelyhet, daraszerűre, ne sima lisztté.
Őröljük meg a mákot a cukorral, és nagyjából harmadoljuk el.
FONTOS: Szabjunk le három - a tepsink aljával megegyező méretű - papírlapot. Ezeken fogjuk az egyes zserbólapokat méretezni. Ezek jelentősen megkönnyítik a sütemény összerakását a tepsinkben. (Lásd a képet).
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
2. A mandulalisztet és a zabpehely-őrleményt és az útifű maghéjat keverjük össze és morzsoljuk el benne alaposan a kókuszzsírt. Tegyünk hozzá minden más száraz hozzávalót, azokkal is dolgozzuk össze. A lentojás és az almaszósz hozzáadásával állítsuk össze a süteménymasszát. Várjunk kb. 10 percet, amíg az útifű maghéj kissé megszilárdítja a masszát. Tíz perc állás után jól formázható, összeálló, képlékeny masszát kapunk, ha a hozzávalók mennyiségét betartjuk. (Ha mégsem tökéletes a massza, akkor kevés almaszósszal vagy növényi tejjel puhíthatjuk, kevés zabpehely-őrleménnyel szilárdabbá tehetjük).
3. A kapott masszát negyedeljük el és gömbölygessünk belőlük 4 gombócot.
4. Az első gombóc masszát nyomkodjuk a kissé megvizesített ujjainkkal a tepsi aljába. (Lásd a képet.)
5. A második, harmadik és negyedik gombóc tésztát is nyomkodjuk rá az előre kiszabott papírlapokra. (Lásd a képet.) El is nyújthatjuk a lapokat, de a vizesített ujjainkkal a legegyszerűbb ellapítani a zserbólapokat.
6. Amikor a lapokkal elkészültünk, állítsuk össze a süteményt. A tepsiben lévő lapot kenjük be szilvalekvárral fél centi magasan. Szárazon szórjuk rá a mák 1/3-ad részét, picit nyomkodjuk a lekvárba.
Fordítsuk rá a második zserbólapot és töltsük meg azt is.
Ugyanígy járjunk el a következő lappal is.
7. Az utolsó lappal fedjük be a süteményt, és jó mélyen, több helyen szurkáljuk meg villával.
8. 180 fokos, légkeveréses módban sütöttük 30 percig.
9. Ha kihűlt, 3 evőkanálnyi növényi tej hozzáadásával olvasszuk meg a csokit, keverjünk bele kiskanálnyi kókuszzsírt és kenjük a sütemény tetejére.

További zserbó receptek:

Gluténmentes mézes krémes vegánul 
Nagyon könnyen elkészíthető zserbó 


Nézzétek meg beigli receptjeinket is.

Egyszerű, könnyen elkészíthető vegán, gluténmentes beigli
Cseppet sem hagyományos mákos beigli
 

Nézzétek meg más, mákkal készült édességeink / süteményeink receptjét is.

Mákkal töltött alma 
Almás-mákos zabsüti 
Tökös-mákos pite vegánul 
Mákos guba más köntösben 


Jó étvágyat!


bulkshop webáruház

A mákos zserbó finom ünnepi recept

A mákos zserbó finom ünnepi recept
 

 

A mákzserbó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK  |  MUFFINOK  

 

bulkshop recept


                                                                                               TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA