Az alábbi receptek főszereplői lila színű őszi zöldségek és gyümölcsök. Nem ismeretlenek a belőlük készülő ételek, mindnyájan szoktátok őket a konyhában használni, de talán tudunk néhány ötlettel szolgálni ahhoz, hogy még színesebb, változatosabb formában készíthessétek el őket.
A lila színű zöldségek és gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásairól már mindannyian olvastunk, szereztünk tapasztalatokat. Azok az antioxidánsok és „polifenolok”, amelyek ezekben találhatók jótékonyan hatnak az erekre, idegrendszerre, májműködésre és a keringési rendszerre, gyulladáscsökkentő hatásúak, vírusfertőzések kivédésében játszott szerepük sem elhanyagolható, laboratóriumi kísérletek sora igazolja daganatellenes hatásukat is. Sokféleségük, egyes növényekben való változatos előfordulásuk révén sokat segítenek a változatosan és egészségesen táplálkozók egészségének megőrzésében.
Töltött cékla
A töltött cékla hozzávalói
1 nagy felezett / 4 kisebb céklaHozzávalók a főzőléhez
1 narancs leve
1-2 evőkanál kókusz- / barna- / bármilyen cukor / cukorpótló / szirup
2 evőkanál olívaolaj / más olaj
1 evőkanálnyi római kömény
2-3 cm-es tormadarab / gyömbérdarab
1-2 evőkanál balzsamecet
1/2 kávéskanál só
annyi víz, amennyi a céklát bőven ellepi
Töltelék
1 csomag krémfehér vegán sajt / humusz / zöldségpástétom / vegán majonéz / tormával ízesített mascarpone jellegű vegán krém / saját készítésű házi, növényi sajtok
(Mi vegán krémfehér sajtot használtunk, kevés növényi tejjel lazítottuk, pici nyers, reszelt tormával ízesítettük).
A töltött cékla elkészítése
A céklát, céklákat tisztítsuk meg. Meghámozzuk és egészben hagyva betesszük a megízesített főzőlébe. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg a céklák megpuhulnak. Sütőben, fóliába csomagolva is süthetjük a céklát, akkor viszont a sülés után a hozzávalóknál felsoroltakból készítsünk páclét, és a céklákat sülés után kissé megszúrkálva pácoljuk be.
A főzés vagy a pácolás után a céklák belsejét vájjuk ki, hogy a tölteléknek helyet csináljunk.
A krémfehér vegán sajtot kevés növényi tejjel turmixoljuk meg, feléhez adjuk hozzá a céklák kikapart belsejét, kevés tormát, felét hagyjuk meg fehér krémnek, készítsünk kellemes állagú masszát és töltsük a céklák közepébe.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Fényes-mázas céklasaláta tormával
A céklasaláta hozzávalói
2-3 darab közepes, mélybordó cékla
2-3 evőkanál olíva- / kókusz- / rizsolaj
2 evőkanál datolyaszirup / más növényi szirup / kókusz- vagy barnacukor
1 evőkanálnyi szójaszósz
1 kávéskanálnyi római kömény
1/2 narancs kifacsart leve
2-3 evőkanál frissen reszelt torma
Ha a végén szükséges:
1-2 evőkanálnyi balzsam- vagy rizsecet / édes csiliszósz
A céklasaláta elkészítése
A céklát vékonyan csíkozzuk fel vagy nagylyukú reszelőn reszeljük le.Egy serpenyőben a torma és az ecet kivételével a többi hozzávalót keverjük össze.
Szórjuk bele a céklát és pároljuk puhára (kb. 10 perc), a párolási idő függ attól, hogy mennyire apró a cékla.
A megpárolt céklát süssük nagyobb lángon, állandó keverés mellett karamellizálódásig.
Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a frissen reszelt tormát, ízesítsük, ha szükséges kevés balzsamecettel.
Nagyon jól illik hozzá az édes csiliszósz is.
Lilahagyma lekvár
amit lehetetlen megunniA lilahagyma lekvár hozzávalói
3-4 fej közepes nagyságú lilahagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál kókusz- / barnacukor / karamellizálható cukor
2 evőkanál datolya vagy más növényi szirup
2-3 evőkanál balzsamecet
1 mokkáskanál só
fűszerként tehetünk bele picike kakukkfüvet, de ez el is maradhat
A lilahagyma lekvár elkészítése
A hagymát vágjuk vékony csíkokra.A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk.
Tegyünk hozzá minden más hozzávalót és pároljuk puhára.
Mi szendvicseket, krumplipürét, húspótlókat ízesítettünk és díszítettünk vele.
Datolyával és aszalt gyümölcsökkel párolt lila káposzta
A párolt lila káposzta hozzávalói
1/2 fej vékony csíkokra vágott lila káposzta
1 közepes nagyságú lila hagyma
10 szem vékony csíkokra vágott aszalt datolya
2 evőkanálnyi arany mazsola
5 szem vékony csíkokra vágott aszalt szilva / 3 darab csíkokra vágott aszalt füge (opcionális hozzávalók)
2-3 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanálnyi egész köménymag
1 kávéskanálnyi só
2-3 evőkanál balzsamecet vagy más enyhe ecet
A párolt lila káposzta elkészítése
A hozzávalókat mossuk meg, aprítsuk fel.Tegyük bele az olajat a serpenyőbe, kicsit melegítsük fel, és az ecet kivételével mindent tegyünk bele.
Pároljuk a hozzávalókat együtt eleinte fedő alatt, sűrű keverés mellett. Ha az aszalt gyümölcsöktől kicsit száraz lenne, öntsünk alá 0.5-1 dl vizet.
Amikor a káposzta megpuhult, emeljük a hőmérsékletet és egészen karamellizálódásig pirítsuk meg a káposztát.
Vegyük le a tűzről és ízesítsük balzsamecettel.
Kék szőlőből készített gyümölcszselé
Nehéz a recepthez a hozzávalók mennyiségét megadni, a szőlőfajtáknak más és más mennyiségű leve van.
Rögtön az elején jótanácsként annyit: A mi zselénk nem lett elég szép, mert sűrű, hígítatlan szőlőléből készítettük, szinte „gyümölcsíz”-szerű állaga lett. Szerintünk a zselé akkor lett volna igazán szép, ha áttetszőre hígított léből készítjük. Persze az íze - így sűrűn - nem rosszabb, de ha a zselével például tortát vagy pudingot akarnánk díszíteni, szebb, mutatósabb az áttetsző zselé. Ebben az esetben a hígítás miatt, szükség lehet egy kevés további édesítésre.
A gyümölcszselé hozzávalói
0.5 kg fekete szőlő
2.5 deciliterenként 1 kávéskanál agaragar
esetleg datolya vagy más szirup / cukorféle / cukorpótló
A gyümölcszselé elkészítése
A szőlőszemeket szedjük le a kocsányról, alaposan mossuk meg.
Turmixoljuk.
A megturmixolt gyümölcsöt nyomjuk át egy szitán. A héjat és a magmaradványokat megszáríthatjuk és a szobanövényeink vagy kerti virágaink földjéhez keverhetjük.
Az átpasszírozott szőlőlevet hígítsuk áttetszőre.*
Az előzőekben leírtuk, hogy az átpréselt levet sűrűn, hígítás nélkül is használhatjuk.
Kóstoljuk meg, ha szükséges édesítsük.
A levet mérjük meg és 2.5 deciliterenként oldjunk fel benne egy kávéskanál agaragart.
A levet főzzük fel, forraljuk 1-2 percig, mert az agaragar csak így tudja kifejteni zselésítő hatását.
*A szőlőzselét főzés nélkül is elkészíthetjük. Ez esetben a hígításra szánt vízben oldjuk fel az agaragart és azt főzzük fel, ezzel az agaragarral főzött vízzel keverjük össze az átpasszírozott szőlőlevet.
Jó étvágyat!
Az őszi lilaságok receptjeinek hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: Édességek és desszertek | muffinok
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA