A képeken látható rántott káposztaszeletet az interneten láttuk több helyen is, különféle panírozással. Bár minden képen nagyon jól mutatott, de azért nehezen tudtuk elképzelni, hogy igazán jó étel lenne. Az elkészítésénél végig nagyon szkeptikusak voltunk. Nagyon kellemesen csalódtunk, aminek azért is örülünk, mert a káposzta egész évben hozzáférhető, olcsó, nagyon egészséges ételhozzávaló. A zöldségek közül például egyedül a káposztában van gyomorvédő U-vitamin. Egészségvédő, gyógyító vitaminok, ásványi anyagok sokasága található az említett U-vitaminon túl is. Az interneten kötetnyi cikket, tanulmányt és receptet találtunk róla. Lehet mondani, hogy a „káposztát senkinek sem kell bemutatni".
Kétféle ételt készítettünk egy nagyobbacska káposzta feléből. A rántott káposztaszeletekhez elhasználtuk a fél káposzta nagyobbik részét, a maradékot összevágva készítettünk még káposztafasírtokat is. Fasírtot már máskor is készítettünk fehér és lilakáposztából is. A receptjét itt találjátok.
Most egy kicsit változtattunk a recepten, és az élesztőporral sajtosabb ízt kölcsönöztünk neki.
Két ember kétnapi adagja egy fél káposztából, azért ez nem semmi, nagyon finom és tényleg nem egy „ökör ára”, ahogy a mondás tartja.
A káposztaszeletet és a fasírtot is el lehet készíteni a tűzhelyen is bő, forró olajban. Mi azonban szinte soha semmit nem sütünk bő olajban. Most is a sütőben sütés mellett döntöttünk. Így kevés olajjal, a leégés veszélye nélkül süthetjük meg ételünket, ami itt azért is fontos, mert a vastag káposztaszelet megfordítással 2×10 perc alatt sül puhára, amit azért leégés nélkül a tűzhelyen nehéz lenne kivitelezni, a fasírtok is jobban átsülnek a sütőben.
Ha a szeleteket és a fasírtokat egyszerre sütjük, nyugodtan tegyük meg ezt egy tepsiben. Egy hagyományos sötőtepsibe kényelmesen belefér a káposztaszelet is és a fasírt is.
Hozzávalók a rántott káposztaszelethez
1/2 káposztából levágott két nagyobb, kb. fél centi vastag szeletA panírozáshoz
5 nagy evőkanál csicseriborsó liszt
2 dl növényi tej, mi sűrű kókusztejet használtunk
1 evőkanálnyi natúr ételízesítő* / Gefro zöldségleves por
1 lapos kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál só (ha az ételízesítő nem sós)
2 evőkanál inaktív élesztőpor / sörélesztő
1 lapos evőkanálnyi curry / kurkuma
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál piros, őrölt paprika
kb. 10 evőkanálnyi panírmorzsa
olaj a sütéshez
A káposztafasírt hozzávalói
(kb. 5-6 fasírthoz)
Egy nagyobb fej káposzta negyede aprítva
1 nagy evőkanálnyi csicseriliszt
1 evőkanálnyi inaktív élesztő / sörélesztő
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva / 1 kávéskanál fokhagymapor
1 evőkanálnyi natúr ételízesítő* / Gefro zöldséglevespor
1 lapos kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál só, ha az ételízesítő nem sós
olaj a sütéshez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A rántott káposztaszelet elkészítése
1. Előkészület:Egy hagyományos sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral
A sütőpapírt olajozzuk be alaposan.
Készítsünk elő két lapos és egy mélytányért, amelyekbe egy nagyobb káposztaszelet kényelmesen belefér.
2. Keverjük össze a panírmorzsa kivételével a panírozáshoz megadott hozzávalókat.
Egy tányérba szórjuk bele az ízesített csicserilisztet.
Egy mélytányérba öntsük a növényi tejet.
A harmadik tányérba szórjuk a panírmorzsát, amely szükség szerint legyen gluténmentes.
3. A fél káposztafejből vágjunk le egy kb. 1 cm széles nagy szeletet, amit középen felezzünk el.
Ha a felezés után a szélen lévő levelek kicsit szétnyílnak, fogpiszkálóval tűzzük meg.
4. Mártsuk a szeleteket az ízesített csicserilisztbe, a kezünkkel alaposan tapicskoljuk bele a lisztet.
A káposztaszeletet tegyük át a tejbe, forgassuk meg benne és tegyük vissza a lisztbe.
Majd ismét a tejbe és a lisztbe. Tehát háromszor forgassuk meg a lisztben és a tejben.
Tegyük vissza a tejbe, onnan a zsemlemorzsába.
5. Óvatosan, hogy a panírozást ne nyúzzuk le róla, emeljük át a szeleteket a kizsírozott tepsibe.
A felületüket kenjük meg alaposan olajjal.
6. 20-25 perc alatt sül puhára 180 fokos sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Sülés közben egyszer fordítsuk meg.
A káposztafasírt elkészítése
1. A káposztát nagylyukú reszelőn reszeljük le / aprítógépben aprítsuk össze / vágjuk igen apróra.A káposztát nem kell besózni, a levét nem kell kicsavarni.
2. A hozzávalókat gyúrjuk jól át és formáljunk belőle nagyobb fasírtokat.
3. Tegyük ezeket is a kiolajozott tepsibe és görgessük meg őket az olajban, hogy a zsiradék bevonja őket.
Sülés közben még egyszer az olajban forgassuk meg őket.
180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sül meg. Hogy ne száradjon ki, a sütés felénél boríthatunk rá fóliát.
Megjegyzés:
*Ha só nélküli, nagyobb szemű ételízesítő keveréket használunk, érdemes azt a kávédarálóban lisztszerűre őrölni.
Jó étvágyat!
A mexikói spenótos tortilla és chips gluténmentes, vegán változatban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: FASÍRTOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA