Idei répatortánkat barna rizsliszt és mandulaliszt felhasználásával sütöttük, de az arányokat megtartva a rizsliszt helyett zabpehelylisztet is használhatunk. Zabpehelyliszttel a tészta textúrája és íze is változik, de úgy is finom lesz, bár mi ezt a rizslisztes változatot szerettük jobban. A receptben megadott hozzávalók mennyisége két tortalap sütéséhez elegendő, amelyet két azonos méretű tortaformában sütöttünk egyszerre. Az elkészített tésztát muffinformákba is adagolhatjuk, szépen megnövő, kézbefogható, igen ízletes muffinként is megsüthetjük / szeretni fogjuk. A hozzávalók mennyiségét bögrésen (2.5 dl) és mérlegelt mennyiségként is megadjuk. Mérés nélkül bögrével adagolva is nyugodtan készíthetjük, az elkészítés nem igényel patikapontosságot, a tészta szinte elronthatatlan, finom lesz így is úgy s.
Magas tápértékű, nedves, mégis omlós, igazán jól sikerült alaptésztát kapunk, amelyet aztán az egyszerűség kedvéért készen vásárolt vanília vagy oroszkrém-pudingpor továbbízesítésével töltünk majd meg.
Hozzávalók a répatorta alaptésztához
25 dkg (2 bögre) barna rizsliszt10 dkg (1 bögre = 2,5 dl) mandulaliszt
7 dkg (1.5 bögre) kókuszcukor / barna nádcukor / más cukor, cukorpótló
7 dkg (1/2 bögre) olvasztott kókuszzsír / növényi margarin
20 dkg (2 bögre) reszelt sárgarépa
1 sütőpor
1/2 csésze almapüré (elmaradhat)
2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz / 2 tojásnak megfelelő tojáspótló
12 szem áztatott, aszalt datolya / kockázott körtekompót / ananászkonzerv
1 maréknyi durvára tört dióbél
1 kávéskanálnyi fahéj
1/2 kávéskanálnyi szegfűszeg
1/2 kávéskanálnyi kardamom
2 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál só
Hozzávalók a répatorta krémhez
1 csomag vaníliás vagy oroszkrém-pudingpor0.5 dl teljes értékű, zsíros kókusztej / más növényi ital
2dl kókuszkrém vagy növényi krémalap habbá verve
1 dl-nyi répalé / kurkuma / élelmiszerszínező festék
1 lapos kávéskanál agaragar / 1 evőkanál útifű maghéj
4 evőkanál eritritol / más fehér cukor vagy cukorpótló
1 csipet só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A répatorta elkészítése
1. Előkészületek:Béleljünk ki két azonos nagyságú tortaformát papírral. A masszát egyben is megsüthetjük, akkor utólag, kihűlés után kell majd kettévágnunk, így azonban más lesz a sütési idő a vastagabb tészta több időt igényel majd a sütéshez.
Készítsük el a lentojást (a lenmagot áztassuk be 6 evőkanál langyos vízbe).
Reszeljük meg a répát.
Őröljük durvára a diót.
Áztassuk be a datolyát vagy szeleteljük fel a kompótot.
Olvasszuk meg a kókuszzsírt.
Indítsuk el a sütőt 180 fokos hőmérsékleten.
2. A hozzávalókból keverjünk sűrű, de nem formázható tésztamasszát úgy, hogy a darabolt kompótot (datolyát) és a diót utoljára adjuk hozzá.
3. Egy kis kompótos tálba vagy 2-3 muffinsütő formába vegyünk ki kevés masszát, ezt külön fogjuk megsütni, ez lesz majd a torta tetejére morzsolandó fedőréteg.
4. A masszát adagoljuk nagyjából elfelezve a tortaformákba. A kis tálban félretett masszával együtt toljuk a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre.
Tűpróba után vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni.
Készítsük el a krémet:
5. Kis tálkában áztassuk be a pudingport kevés folyadékban.
6. A növényi tejben keverjünk el 1 lapos kávéskanál agaragart. Ha nem akarunk a krém szilárdításához agaragart használni, ezt a lépést hagyjuk ki. Egy púpos evőkanálnyi útifűvel is szeletelhetővé szilárdíthatjuk a krémet, ez esetben azonban az útifű maghéjat majd a legutolsó lépésként kell a krémhez keverni.
7. Az agaragarral forraljuk fel a növényi tejet és a beáztatott pudingport állandó keverés mellett adjuk hozzá. Keverjük, amíg a krémalap megszilárdul.
8. Vegyük le a tűzről és édesítsük, pirinkót sózzuk, tegyünk hozzá 1 dl-nyi facsart répalevet, amitől kissé sárga lesz a krémünk. Kevés kurkumával vagy természetes ételfestékkel is színezhetjük.
Ha nem agaragart használtunk a krém szilárdításához, az útifű maghéjat is keverjük el a krémben.
Tegyük félre hűlni.
9. Verjük fel a habot. Keverjük gyengéden a kihűlő krémhez.
10. Rakjuk össze a tortát, rétegezve a hozzávalókat. A tetejére morzsoljuk rá a külön sütött tésztát.
11. Mi azzal a sárgarépa reszelékkel díszítettük, amiből a levet kifacsartuk a krém színezéséhez.
Jó étvágyat!
A répatorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK