A képeken látható rágcsálnivalót azoknak ajánljuk, akik szeretik a ropogós, tápanyagokban és ízekben gazdag, sós ropogtatnivalókat. A mi sütőnkben heti rendszerességgel sül. Mindig kéznél van, egész napi rohanásban magunkkal hurcoljuk, éhség és „idegcsillapításra” használjuk. Egyetlen probléma van vele, nem lehet belőle eleget sütni. A krékerekre jellemzően a rágás hozza elő belőle az ízeket, aromákat, hatalmas élmény. Túlzás nélkül állítható, hogy az evését csak akaraterőnkre támaszkodva lehet abbahagyni – vagy úgysem.
Elkészítése nem igényel patikapontosságú méréseket, hozzávalói variálhatók, fűszerezése egyedi, saját ízléshez és igényekhez alakítható.
Mi a kedvenc gluténmentes lisztkeverékünket és 4-féle magot használtunk hozzá. A receptben szereplő lisztkeverék megváltoztatható, zabpehelylisztre vagy csicserilisztre cserélhető, de a receptben ajánlott, négyféle gluténmentes liszt 1:1 arányú keveréke nagyon jó ízű, más sós vagy édes sütemények készítésére is alkalmas, bármikor helyettesíthetjük vele a hagyományos búzaliszteket. Érdemes rászokni a használatára, akár élesztős, akár sütőporos sütésre is alkalmas. Nagyobb mennyiségben bekeverve mindig rendelkezésünkre áll, adalékmentes, általunk sokszorosan kipróbált, megbízható. Mindennapi kenyerünket is ebből a keverékből sütjük. Amennyiben ebből a lisztkeverékből a barna rizslisztet kihagyjuk, lektinmentes keverékünk lesz, persze ez esetben a többi alkotót meg kell emelnünk.
A kréker hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) gluténmentes lisztkeverék:1/4 bögre barna rizsliszt
1/4 bögre cirokliszt / hajdinaliszt
1/4 bögre kölesliszt
1/4 bögre tápióka keményítő / nyílgyökérliszt
1 bögre magkeverék:
1/4 bögre őrölt chia mag
1/4 bögre őrölt lenmag
1/4 bögre szezámmag
1/4 bögre napraforgó mag
1/4 bögre kókuszzsír
1/2 kávéskanál himalája só
1.5 dl meleg, de nem forró víz (+, - , szükség szerint)
Ízesítők: (szabadon választhatók, nem szükséges minden felsorolt; amit szeretünk)
1 lapos kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál miso / 1-2 kávéskanál szójaszósz (vegyük figyelembe a sótartalmukat)
1 lapos kávéskanál fokhagymapor
1 evőkanál inaktív élesztő (ha misót használtunk, ezt hagyjuk ki)
bármi, amit szeretünk pl. pici chili, füstölt paprika, 1 evőkanál ételízesítő, bors stb.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A kréker elkészítése
1. A liszteket és a magokat keverjük össze és öntsük le 1.5 dl meleg vízzel. Keverjük el és tegyük félre 15 percre. Várjuk meg, amíg a chia mag és a lenmag megszívja magát. 15 perc után ellenőrizzük a keverék állagát, ha nagyon száraznak ítélnénk, apránként tegyünk még hozzá vizet.2. Tegyük bele a beleszánt ízesítőket, kóstoljuk meg, javítgassuk az ízét tovább, igazítsuk az ízlésünkhöz.
A tésztát két sütőpapír között fogjuk elnyújtani, ne legyen se berepedezően száraz, de ne legyen folyós állagú sem.
3. Készítsünk ki két hagyományos sütőtepsi kibélelésére alkalmas nagyságú sütőpapírdarabot. Az alsónak szánt papírt enyhén zsírozzuk meg.
4. A két papír között nyújtsuk ki a tésztát körülbelül a képeken látott vékonyságúra. Minél vékonyabb tésztát nyújtunk, a krékerünk annál ropogósabb lesz.
5. Az alsó sütőpapírral együtt emeljük be a kinyújtott tésztát a tepsibe. A felső papírt húzzuk le és rádlival rácsozzuk be vagy késsel vágjuk fel a kinyújtott tésztát. A rácsozás mentén, sülés után a kréker könnyen széttördelhető.
6. 12-15 perc alatt sül 180 fokos sütőben. A sütési idő a tészta vastagságától és a választott hozzávalóktól is függ.
Tapogassuk meg, ha elég száraznak érezzük a tetejét, vegyük ki a sütőből. A krékerek a sütőből kivéve még szilárdulnak.
7. Megeshet, hogy a nyújtás egyenetlenségei miatt a szélek ropogósabbak. Megtehetjük, hogy a sültebb széleket letördeljük és a középső részeket visszatesszük a sütőbe még sülni egy pár percre.
A krékerek jól elállnak, strapabírók.
Jó étvágyat!
A ropogós, magvas kréker recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KEKSZEK | SÓS KEKSZEK